Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Specializētās prokuratūras

Publicēts 16/05/2022

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ko izdarījusi valsts amatpersona

Attēls: Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ko izdarījusi valsts amatpersona

2022. gada 11. maijā Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvaldes veiktās izmeklēšanas tiesai vienošanās procesa kārtībā nodevusi krimināllietu par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ko izdarījusi valsts amatpersona.

Saskaņā ar lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības lietā apsūdzēts kādreizējais VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs par Krimināllikuma 329. pantā (neizpaužamu ziņu izpaušana) paredzēto trīs noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Apsūdzētais kādai privātpersonai nosūtīja ierobežotas pieejamības informāciju – muitas kontroles punktā uzņemtu video ierakstu par muitas amatpersonu veikto kravas automašīnas pārbaudi un tās laikā konstatēto cigarešu slēptuvi, kā arī šai pašai privātpersonai nosūtīja informāciju ar VID darbinieku iekšējo e-pastu saraksti par darba pienākumu veikšanu, darbinieka dalību komisijās un darbinieka rīcības izvērtēšanu. Tāpat amatpersona tiek apsūdzēta par izmeklēšanas noslēpuma izpaušanu, nododot trešajai personai citā krimināllietā esošu dokumentu kopijas.

Izvērtējot izdarīto noziedzīgo nodarījumu smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, prokurore ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piespriest viņam brīvības atņemšanas sodu uz vienu gadu un vienu mēnesi, kuru noteikt nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

* Attēlam ilustratīva nozīme

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ