Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Specializētās prokuratūras

Publicēts 01/12/2022

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu personas apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā

Attēls: Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu personas apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzēta kāda persona par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij vairāk nekā 953 377 eiro apmērā.

Saskaņā ar celto apsūdzību persona bija kādas SIA amatpersona, tās faktiskais vadītājs, kurš organizēja finansiāli saimniecisko darbību. Apsūdzētā kā uzņēmuma vadītāja pienākums bija aprēķināt maksājamo nodokļu summas un noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus un nodevas.

Apsūdzētais, organizējot SIA finansiāli saimniecisko darbību un nodrošinot ziņojumu iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī, deviņu gadu garumā VID iesniegtajos SIA ziņojumos neatspoguļoja, ka viņš kā SIA darba ņēmējs papildus ziņojumos jau norādītajiem darba ienākumiem bija saņēmis no SIA naudas līdzekļus. Šos naudas līdzekļus apsūdzētais izmantoja savām personīgajām vajadzībām.

Tādā veidā apsūdzētā persona samazināja ar nodokli apliekamos ienākumus un izvairījās no nodokļu nomaksas vairāk nekā 953 377 eiro apmērā.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ