Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Specializētās prokuratūras

Publicēts 21/11/2022

Tiesai nosūtīta krimināllieta bijušās Valsts policijas amatpersonas apsūdzībā par tās bezdarbību saistībā ar uzbrukumu jaunietim ar Ukrainas karogu

Attēls: Tiesai nosūtīta krimināllieta bijušās Valsts policijas amatpersonas apsūdzībā par tās bezdarbību saistībā ar uzbrukumu jaunietim ar Ukrainas karogu

2022. gada 17. novembrī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu pret bijušo policisti par valsts amatpersonas pienākumu tīšu nepildīšanu, radot būtisku kaitējumu.

Apsūdzētā, būdama Valsts policijas amatpersona, kuras amata pienākumos ietilpa atklāt un izmeklēt noziedzīgus nodarījumus, 2022. gada 20. maijā, zinot par uzbrukumu kādam jaunietim, kuram ap pleciem bija aplikts Ukrainas karogs, kā arī zinot uzbrukuma izdarītāju, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā neziņoja par notikušo Valsts policijai, kā arī vēlāk neatklāja tās amatpersonām likumpārkāpumu izdarījušās personas atrašanās vietu un sniedza apzināti nepatiesu informāciju Valsts policijas amatpersonām, kuras bija ieradušās aizturēt uzbrucēju uzsākta kriminālprocesa ietvaros.

Tādējādi apsūdzētā persona neveica pasākumus, lai operatīvi tiktu atklāts likumpārkāpums, netiktu slēptas tā izdarīšanas pēdas un tiktu nodrošināta likumība un sabiedriskā kārtība. Apsūdzētā  kā valsts amatpersona ar savu bezdarbību diskreditēja Valsts policiju kā valsts pārvaldes institūciju, grāva Valsts policijas kā iestādes reputāciju un prestižu, jo viņas bezdarbība pastāvošajos ģeopolitiskajos apstākļos radīja personām, kuras par šo notikumu uzzināja masu saziņas līdzekļos, priekšstatu ne tikai par policijas amatpersonas, bet arī par Valsts policijas kā iestādes neprofesionalitāti, lojalitāti un nespēju reaģēt uz personu un sabiedrības drošības apdraudējumu, šādi pastiprinot sabiedrības negatīvo attieksmi pret Valsts policiju, mazinot uzticību tai un radot ievērojamu kaitējumu Valsts policijas tēlam un pārvaldības kārtībai kopumā.

Tāpat ar savu rīcību apsūdzētā apdraudēja iepriekš uzsākta kriminālprocesa atklāšanu un izmeklēšanu, radot iespēju likumpārkāpumu izdarījušai personai slēpties pašai un slēpt pierādījumus.

Apsūdzētā ar Valsts policijas priekšnieka 2022. gada 14. jūlija lēmumu atvaļināta no dienesta Iekšlietu ministrijas iestādēs.

Par šo noziedzīgo nodarījumu Krimināllikums paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ