Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Vidzemes tiesas apgabals

Publicēts 05/01/2022

Tiesā nonāk krimināllieta personas apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā

Attēls: Tiesā nonāk krimināllieta personas apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā

2021. gada 30. decembrī Vidzemes prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzēta kāda persona par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij vairāk nekā 65 000 eiro apmērā, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un lielā apmērā, kā arī par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu, kas izdarīta lielā apmērā.
Saskaņā ar celto apsūdzību persona izveidoja SIA, ko reģistrēja uz citām personām, kuras nezināja patieso uzņēmuma izmantošanas nolūku – izmantot to fiktīvu darījumu shēmās ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā veidā iegūtos finanšu līdzekļus. Apsūdzētais nelikumīgi – bez šo personu ziņas un atļaujas – izmantoja viņu pieejas datus Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmai un SIA vārdā par 2017. gada četriem mēnešiem iesniedza pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas par fiktīviem darījumiem. Tādā veidā apsūdzētā persona izvairījās no PVN nomaksas, nodarot valstij zaudējumus 65 514 eiro apmērā.
Apsūdzētais, īstenojot nelikumīgu kontroli pār SIA, veica noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot citu uzņēmumu datus, to kontus bankās un elektronisko maksājumu platformās, par kopējo summu 299 433 eiro. Tāpat apsūdzētais nelikumīgi izmantoja personām izsniegtās maksājumu kartes un veica skaidras naudas izņemšanu no bankomātiem par kopējo summu 163 000 eiro, apzinoties, ka minētie finanšu līdzekļi ir noziedzīgi iegūti.

Prokurore apsūdzēto saukusi pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas, 195. panta trešās daļas un 193. panta ceturtās daļas.

Lieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ