Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Zemgales tiesas apgabals

Publicēts 29/11/2022

Par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar savu mazgadīgo audžubērnu vīrietim draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem

Attēls: Par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar savu mazgadīgo audžubērnu vīrietim draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem

2022. gada 23. novembrī Austrumzemgales prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par to, ka cietsirdīgi un vardarbīgi apgājās ar savu mazgadīgo audžubērnu, nodarot ar to viņam psihiskas un fiziskas ciešanas.

Kā izriet no apsūdzības, vīrietis, apzinoties, ka viņa mazgadīgais audžubērns ir materiāli un citādi atkarīgs no viņa, vardarbīgi apgājās ar mazgadīgo, proti, laika periodā no 2018. gada sākuma līdz 2020. gada vidum nolūkā sodīt viņu par sliktu uzvedību un sliktām sekmēm skolā sita mazgadīgo audžubērnu gan ar siksnu pa dažādām ķermeņa daļām, gan ar plaukstu pa galvu. Tādējādi apsūdzētais nodarīja mazgadīgajam fiziskas un arī psihiskas ciešanas, kas ir noturīgu baiļu un apdraudējuma izjūta, nomāktība, raudāšana, nemiers, satraukums, noslēgtība, nevēlēšanās runāt par notikumiem, kas aktualizē cietušā emocionālos pārdzīvojumus.

Apsūdzētais nenodrošināja savu mazgadīgo audžubērnu ar tādiem dzīves apstākļiem un labvēlīgu sociālo vidi, kas veicinātu bērna pilnvērtīgu fizisko un intelektuālo attīstību.

Par šo noziedzīgo nodarījumu sankcija paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Lieta izskatīšanai nodota Zemgales rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ