Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Zemgales tiesas apgabals

Publicēts 28/01/2022

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas – brīvības atņemšana uz diviem gadiem

Attēls: Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas – brīvības atņemšana uz diviem gadiem

2012. gada 30. augustā Zemgales rajona tiesai tika nosūtīta krimināllieta vienas personas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas par to, ka viņa ilgstošā laika periodā, t. i., no 2010. gada janvāra līdz 2012. gada februārim, izvairījās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot valstij zaudējumu lielā apmērā  par kopējo summu 325 745,71 eiro (228 935,39 Ls).

2019. gada 11. februārī Zemgales rajona tiesa (Bauskā) pasludināja šajā krimināllietā spriedumu, ar kuru apsūdzētais tika atzīts par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem. Saskaņā ar Krimināllikuma 55. pantu brīvības atņemšanas sods apsūdzētajam tika noteikts nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem.

Par minēto spriedumu Austrumzemgales prokuratūras prokurors iesniedza apelācijas protestu daļā par soda noteikšanu un Krimināllikuma 55. panta piemērošanu, lūdzot šajā daļā atcelt pirmās instances tiesas spriedumu un sodīt apsūdzēto ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem.

2020. gada 3. martā Zemgales apgabaltiesa atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu. Par šo tiesas lēmumu Austrumzemgales prokuratūras prokurors iesniedza kasācijas protestu.

2021. gada 24. novembrī Senāts atcēla minēto Zemgales apgabaltiesas lēmumu daļā par apsūdzētajam noteikto sodu un šajā daļā nosūtīja lietu jaunai izskatīšanai Zemgales apgabaltiesai.

2022. gada 21. janvārī Zemgales apgabaltiesa rakstveida procesā izskatīja šo krimināllietu un pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajam noteikto sodu un Krimināllikuma 55. panta piemērošanu un sodīja apsūdzēto ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos – dibināt un būt par zemnieku saimniecības īpašnieku – uz diviem gadiem. Pārējā daļā Zemgales rajona tiesas spriedums tika atstāts negrozīts.

Minētais spriedums vēl nav stājies spēkā un to iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

*Attēlam ilustratīva nozīme

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ