Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Zemgales tiesas apgabals

Publicēts 09/12/2022

Zemgales apgabaltiesa atceļ pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu

Attēls: Zemgales apgabaltiesa atceļ pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu

2022. gada 6. decembrī Zemgales apgabaltiesa apelācijas kārtībā pabeidza skatīt krimināllietu un pasludināja saīsināto spriedumu, ar to atceļot Zemgales rajona tiesas 2022. gada 22. aprīļa attaisnojošo spriedumu šajā krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par to, ka, būdamas uzņēmuma vadītāji, pārkāpa darba aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu prasības, kā rezultātā vienam cietušajam tika nodarīti miesas bojājumi, savukārt vēl viens cietušais – pusaudzis – no gūtajiem ievainojumiem mira.

Lietā noskaidrots, ka abi cietušie kā sezonas lauksaimniecības strādnieki bija nodarbināti katrs kādā no divām zemnieku saimniecībām, turklāt pusaudzis bija nodarbināts neatbilstoši normatīvo aktu prasībām. 2018. gada 10. jūlijā viņi, nebūdami iepazīstināti ar attiecīgajiem darba aizsardzību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, veica darba uzdevumu ¬– kādas kooperatīvās sabiedrības teritorijā tīrīja kaltes sienas. Kad šis darbs bija pabeigts, viens no cietušajiem nolēma pagatavot kaustiskās sodas (NaOH) šķīdumu kaltes grīdas dezinfekcijai. Šai nolūkā viņš uzdeva otram cietušajam tukšā 100 l tilpuma mucā iepildīt 5 spaiņus karsta ūdens. Tad no ķīmisko vielu noliktavas tika atnests 25 kg smags NaOH granulu maiss, kuras cietušie pievienoja karstajam ūdenim, pēc kā notika ķīmiska reakcija – mucas satura izvirdums. Tā rezultātā NaOH un ūdens maisījums izšļācās ārā un nonāca uz cietušo apģērba un ķermeņiem. Cietušais pusaudzis tika nogādāts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur no gūtajiem miesas bojājumiem pēc septiņām dienām mira. Saskaņā ar ekspertu atzinumiem pusaudža nāve uzskatāma par vardarbīgu un iestājusies no termiskiem un ķīmiskiem ķermeņa apdegumiem 52 % apmērā no ķermeņa virsmas. Otrs cietušais guva miesas bojājumus, kas pēc sava rakstura uzskatāmi par vidēja smaguma miesas bojājumiem, jo izraisījuši veselības traucējumus uz laiku virs 21 dienas.   
Zemgales rajona tiesa apsūdzētos atzina par nevainīgiem un attaisnoja, pēc kā valsts apsūdzības uzturētājs – prokurors – vērsās Zemgales apgabaltiesā ar apelācijas protestu par minēto spriedumu.

Zemgales apgabaltiesa apmierināja prokurora protestu un atcēla pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu. Tā abus apsūdzētos atzina par vainīgiem minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja vienu no viņiem ar naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 20 000 eiro, savukārt otru – ar naudas sodu 80 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 40 000 eiro.

Pēc pilna tiesas nolēmuma sastādīšanas to iespējams 10 dienu laikā pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Konsultante – sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ