Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 07/11/2023

A. Tomings: sports man ir kā dzīvesstils

Attēls: A. Tomings: sports man ir kā dzīvesstils

Iepazīstinām ar mūsu kolēģi Arturu Tomingu – Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Starptautiskās sadarbības nodaļas prokuroru –, kurš pēc daudziem sportiskajiem sasniegumiem vēl joprojām brīvajā laikā turpina aktīvi sportot, kā arī atbalsta dēlu sportiskos izaicinājumus.

Sportiskais ceļš aizsākās bērnībā

Par Artura sporta karjeras sākumu var saukt 1990. gadu, kad 7 gadu vecumā viņš sāka nodarboties ar grieķu-romiešu jeb klasisko cīņu. “Ar cīņu nodarbojos 11 gadus. Tajā laikā kļuvu par vairākkārtēju Starptautisko turnīru, Latvijas un Daugavpils čempionātu uzvarētāju. Ieguvu otro un trešo vietu grieķu-romiešu cīņā, kā arī izcīnīju trešo vietu Latvijas čempionātā un uzvarēju Daugavpils čempionātā brīvajā cīņā. Papildus cīņas nodarbībām nodarbojos ar futbolu, ko hobija līmenī turpinu darīt arī šobrīd. Tobrīd nedomāju, ka man priekšā vēl ir daudz izaicinājumu,” stāsta prokurors.

Sportiskie izaicinājumi studiju laikā

“2002. gadā iestājos Latvijas Policijas akadēmijā. Studiju laikā divas reizes kļuvu par Latvijas Policijas akadēmijas un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas atklātā čempionāta brīvajā cīņā uzvarētāju un ieguvu trešo vietu Latvijas Universiādes brīvajā cīņā. Piecus gadus nodarbojos ar svarbumbu celšanu,” par sportošanu studiju laikā stāsta Arturs. Viņš arī skaidro treneru atbalsta nozīmi: “No 2002. gada līdz 2003. gadam mans treneris bija Jānis Maļinovskis, Latvijas Policijas akadēmijas Fiziskas sagatavošanas katedras pasniedzējs, un no 2003. gada līdz 2007. gadam - Roberts Innuss, Nacionālo bruņoto spēku virsnieks, pateicoties kuram es sasniedzu ļoti augstus rezultātus svarbumbu celšanā.” Latvijas Policijas akadēmijas studiju laikā Arturs divas reizes kļuva par Latvijas Universiādes uzvarētāju un vienu reizi par trešās vietas ieguvēju svarbumbu celšanā divcīņas disciplīnā. Tāpat 2005. gadā kļuva par SELL studentu spēļu uzvarētāju svarbumbu celšanā divcīņas disciplīnā. A. Tomings uzsver: “SELL studentu spēles ir liels notikums studentu dzīvē.”

SELL studentu spēles ir vairāku sporta veidu pasākums, kurā piedalās augstskolu un koledžu studenti visā pasaulē.

Latvijas izlase un rekordu labošana

“Pieaugušo konkurencē karjeras laikā kopumā 24 reizes laboju Latvijas rekordus grūšanas, raušanas, divcīņas un garā cikla 10 minušu disciplīnās ar 24 kg un 32 kg smagajām svarbumbām. Kā manas sporta karjeras labākos sasniegumus vēlos izcelt iegūto ceturto vietu Hamburgā notikušajā Pasaules čempionātā divcīņas disciplīnā, labojot toreizējos Latvijas rekordus grūšanas, raušanas un divcīņas disciplīnās, Latvijas izlases sastāvā komandu stafetē Pasaules čempionātos ieguvu divas ceturtās vietas grūšanas disciplīnā,” stāsta prokurors. Arturs minētajās sacensībās izpildīja arī sporta meistara normatīvu, kļūstot par piekto sporta meistaru Latvijā. Viņš vēlas izcelt arī veiksmīgo piedalīšanos Eiropas kausā divcīņas disciplīnā 2006. gadā Ventspilī, kad ieguva otro vietu un laboja toreizējo valsts rekordu raušanas disciplīnā. A.Tomings arī atzīmē: “Karjeras laikā divcīņas disciplīnā Starptautiskajos turnīros esmu uzvarējis sešas reizes, divas reizes kļuvu par Baltijas kausa uzvarētāju un vienu reizi par otrās vietas ieguvēju.  Esmu pieckārtējs Latvijas čempions divcīņas un garā cikla disciplīnās un pirmās Latvijas Olimpiādes uzvarētājs divcīņas disciplīnā 2004. gadā.”

Paralēli sportista karjerai, Arturs 2006. gadā kļuva arī par svarbumbu celšanas tiesnesi, ar ko turpināja nodarboties līdz 2009. gadam.

Sports līdzās profesionālajai karjerai

“Dienējot Valsts policijā turpināju arī nodarboties ar sportu un sasniedzu labus rezultātus Valsts policijas un Iekšlietu ministrijas čempionātos, un, proti, kļuvu par Valsts policijas un Iekšlietu ministrijas čempionātu uzvarētāju svarbumbu celšanā divcīņas disciplīnā 2005. gadā, arī iegūstot pirmo vietu Iekšlietu ministrijas čempionāta visu kategoriju kopvērtējumā.” Tāpat viņš kļuva arī par Valsts policijas Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes trīscīņas trešās vietas ieguvēju, telpu futbola otrās vietas ieguvēju un šaušanas sacensību vairākkārtēju uzvarētāju un otrās vietas ieguvēju.

Sports kā dzīves sastāvdaļa arī darba dzīvē un ģimenē

Prokurors Arturs Tomings stāsta: “Tagad, 40 gadu vecumā, spēlēju futbolu, nodarbojos ar svarbumbu celšanu un skrienu krosus savam priekam, kā arī apsveru iespēju piedalīties 2023. gada pasaules čempionātā svarbumbu celšanā veterānu konkurencē.”

“Savu sporta pieredzi es nododu tālāk saviem dēliem Andrejam un Romānam, kuri no trīs gadu vecuma nodarbojas ar “Kyokushin” jeb pilnā kontakta stila karatē un no piecu gadu vecuma piedalās sacensībās “Kumite” jeb kaujas disciplīnā. Mani dēli savu 9 un 13 gadu vecumā jau ir vairākkārtējie Starptautisko turnīru un Latvijas čempionātu uzvarētāji.

“Nesen atgriezāmies no sacensībām Igaunijā, jaunākais dēls atkal uzvarēja starptautiskajā turnīrā - šī bija viņa septītā uzvara pēc kārtas septiņās sacensībās, bet pēdējās 14 sacensībās viņam ir 12 uzvaras, 1 sudrabs un 1 bronza. Kopumā ļoti labs sasniegums, tas ir viņa personiskais rekords,” ar dēlu interesi par sportu un sasniegumiem lepojas tēvs. Artura jaunākais dēls ir 2023. gada Eiropas čempionāta un Pasaules kausa uzvarētājs Kumite disciplīnā, savukārt vecākais dēls ir 2021. gada Eiropas čempionāta un 2023. gada Pasaules kausa ceturtās vietas ieguvējs Kumite disciplīnā.

Sportošanas nozīme prokurora amatā

Prokurors atzīmē, ka sports ir svarīga lieta, par kuru ir jāatceras, neskatoties uz sarežģītu un stresa pilnu prokurora darbu. Viņš iedrošina citus: “Ar fiziskajām aktivitātēm var pārvarēt stresu, nogurumu un uzlabot garastāvokli un pašsajūtu tieši tad, kad tas ir nepieciešams.” Tāpat Arturs norāda, ka sportā un treniņos iegūtā disciplīna noteikti palīdz tikt galā ar lielo darba apjomu prokuratūrā.

“Par savu profesionālo karjeru varu teikt, ka šobrīd, atrodoties Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurora amatā, esmu sasniedzis vēlamo karjeras attīstību, un šis ir mans līdzšinējais karjeras augstākais punkts,” uz savu prokurora darbā sasniegto norāda A.Tomings. Arturs pilda pienākumus tā, lai pašam būtu gandarījums par savu darbu, kā arī dotu pienesumu prokuratūrai un sabiedrībai kopumā.

Sporta karjerā gūtie rekordi:

Latvijas rekordi (līdz mainījās pirmā svara kategorija no 60 uz 63 kg), kuri Arturam Tomingam piederēja svara kategorijā līdz 60 kg ar 24 kg smagajām svarbumbām:

  • grūšanas disciplīnā 101 reize (2004. gads);
  • raušanas disciplīnā 133 reizes (2004. gads);
  • divcīņas disciplīnā 225 (92+133) reizes (2004. gads);
  • garā cikla disciplīnā 66 reizes (2006. gads).

Latvijas rekordi (līdz mainījās pirmā svara kategorija no 60 uz 63 kg), kuri Arturam piederēja svara kategorijā līdz 60 kg ar 32 kg smagajām svarbumbām:

  • grūšanas disciplīnā 55 reizes (2005. gads);
  • raušanas disciplīnā 75 reizes (2006. gads);
  • divcīņas disciplīnā 121 (55+66) reizes (2005. gads).

Foto no personīgā arhīva

Atpakaļ