Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 10/11/2023

Eirojusts atbalsta starptautisko operāciju pret personām, kas noslēgušas krāpnieciskus līgumus, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas

Eirojusts atbalstīja kompetentās iestādes Vācijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā, lai izveidotu tīklu, kas koordinētu rīcību pret aizdomās turētajiem, kas, iespējams, ir iesaistīti nodokļu nemaksāšanā, noslēdzot krāpnieciskus līgumus ar ārvalstu apakšuzņēmējiem.

2023.gada 10.oktobrī, operācijas laikā, visās iesaistītajās valstīs vienlaikus tika pārmeklētas 39 biznesa telpas un dzīvokļi un nopratināti vairāki liecinieki.

Aizdomās turamie noslēguši līgumus ar apakšuzņēmējiem Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā, lai slēptu nodarbinātības faktus Vācijā. Iespējamie krāpnieki daļēji izmantojuši dažādas minimālās algas normas attiecīgajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, lai izvairītos no miljoniem eiro nodokļu nomaksas.

Eirojusts krāpšanas lietu uzsaka 2023. gada maijā pēc Vācijas tiesībaizsardzības iestāžu pieprasījuma. Eirojusts nodrošināja informācijas apmaiņu un koordinēja sadarbību starp valstu iestādēm, kā arī rīkoja trīs koordinācijas sanāksmes un atviegloja vairāku Eiropas izmeklēšanas rīkojumu izpildi.

Izmeklēšanā piedalījās šādas iestādes:

Igaunija: Ģenerālprokuratūra; Igaunijas nodokļu un muitas pārvalde

Vācija: Oldenburgas prokuratūra; Oldenburgas izmeklēšanas un krimināllietu nodokļu pārvalde; Federālā kriminālpolicijas pārvalde

Latvijā: Valsts ieņēmumu dienesta, n Nodokļu un muitas policijas pārvalde, Ģenerālprokuratūra

Lietuva: Ģenerālprokuratūra; Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests

Polija: prokuratūras Varšavā, Krakovā, Katovicē, Mława un Łomża

Atpakaļ