Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 21/11/2023

Ģenerālprokuratūra lūdz Augstāko tiesu vērtēt iespējamu sankciju apiešanu parāda piedziņas lietā

Attēls: Ģenerālprokuratūra lūdz Augstāko tiesu vērtēt iespējamu sankciju apiešanu parāda piedziņas lietā

Ģenerālprokuratūrā, vērtējot spēkā stājušos tiesas sprieduma likumību, ar kuru apmierināta prasība par parāda un aizdevuma lietošanas procentu piedziņu vairāk nekā 3,5 miljonu eiro apmērā,  konstatēts, ka atbildētājs ir juridiska persona, uz kuru attiecas Eiropas Savienības Padomes Regulā (ES) Nr. 269/2014 (2014. gada 17. marts) par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība, noteiktās sankcijas.

Sankcijas paredz liegumu jebkādai līdzekļu kustībai, pārvedumiem, grozījumiem, izmantošanai, piekļuvei tiem vai rīcībai ar tiem, kuras rezultātā jebkādā veidā varētu mainīties to apjoms, summa, atrašanās vieta, īpašnieks, valdītājs, raksturīgās iezīmes vai galamērķis, vai rastos jebkādas citas izmaiņas, kas varētu darīt iespējamu līdzekļu izmantošanu, tostarp vērtspapīru portfeļa pārvaldību.

Konkrētajā spriedumā rajona līmeņa tiesa, apmierinot prasību, vērtējusi vienīgi pierādījumus par aizdevuma izsniegšanas faktu, bet atstājusi bez ievērības jautājumu par to, vai patiesais prasības celšanas mērķis nav sankciju apiešana un iesaldēto finanšu līdzekļu atbrīvošana, pamatojoties uz tiesas spriedumu. Prokuratūras ieskatā minētie apstākļi nav atstājami bez ievērības civillietas izskatīšanas laikā, tādēļ lieta skatāma no jauna.

Ievērojot minēto, Civilprocesa likuma kārtībā Augstākajai tiesai iesniegts ģenerālprokurora protests, kurā lūgts apturēt tiesas sprieduma izpildi, atcelt minēto spriedumu un nodot lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā.

Atpakaļ