Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/11/2023

Informācija saistībā ar SIA “Vikom Industry” amatpersonu atbildību Zolitūdes traģēdijas krimināllietā

Attēls: Informācija saistībā ar SIA “Vikom Industry” amatpersonu atbildību Zolitūdes traģēdijas krimināllietā

Pirms 10 gadiem 21. novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Prokuratūra deviņas personas sauca pie kriminālatbildības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Zolitūdes traģēdijas krimināllieta šobrīd atrodas trešajā tiesu instancē – Augstākajā tiesā.

Sabiedrībā izskanējuši jautājumi saistībā ar SIA “Vikom Industry” amatpersonu atbildību – vai tā ir vērtēta?  Prokuratūra norāda, ka atbilstoši Krimināllikumam pie kriminālatbildības saucama un sodāma tikai tāda persona, kura ir vainīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, tas ir, kura ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības izdarījusi Krimināllikumā paredzēto nodarījumu, kam ir visas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes. Gadījumā, ja iztrūkst kāda no noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, persona nav saucama pie kriminālatbildības.

Viena no obligātajām noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm ir subjekts. Krimināllikuma 239. pantā (būvniecības noteikumu pārkāpšana) paredzētā noziedzīgā nodarījuma subjekts ir ikviena fiziska un pieskaitāma, kriminālatbildības vecumu sasniegusi persona, kura ir saistīta ar būvniecības darbu veikšanu, tostarp arī persona, kura atbildīga par būvju celtniecības noteikumu pārkāpšanu.

Neskatoties uz to, ka sabrukušā lielveikala "Maxima" Rīgā, Priedaines ielā 20 metāla konstrukciju detalizācijas izstrādi veica SIA “Vikom Industry”, par noziedzīgā nodarījuma subjektu konkrētajā gadījumā atzīstams būvkonstrukcijas daļas autors, kurš bija atbildīgs par ēkas būvkonstrukciju un to  atsevišķu elementu stiprību un noturību. Viņam kā būvkonstruktoram un būvkonstrukciju daļas autoruzraugam bija pienākums sekot līdzi esošajam projekta dokumentācijas apjomam un saturam. Gadījumā, ja detalizāciju neveic būvprojekta autors, detalizācijas veicējs SIA “Vikom Industry” to saskaņo ar būvprojekta autoru.

Ar kriminālprocesā esošajiem pierādījumiem apstiprinās, ka būvkonstrukcijas daļas autors saskaņoja SIA “Vikom Industry” izstrādāto metāla konstrukciju detalizāciju, līdz ar ko uzņēmās pilnu atbildību par detalizācijas risinājumu kā sertificēts būvprojekta daļas vadītājs.

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ