Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/10/2023

Jurijs Sjanita – paukošana vienmēr bijusi manas dzīves svarīga sastāvdaļa

Attēls: Jurijs Sjanita – paukošana vienmēr bijusi manas dzīves svarīga sastāvdaļa

Iepazīstinām ar Dienvidlatgales prokuratūras prokuroru Juriju Sjanitu, kurš jau no bērnības nodarbojas ar paukošanu.

No futbola līdz paukošanai

Jurija klasesbiedri nodarbojās ar futbolu, un 2. klasē viņš lūdza savai mātei aiziet uz vietējo sporta skolu un pieteikt dēlu futbolā. Grupas jau bija nokomplektētas, tāpēc Jurijs sāka interesēties par citiem sporta veidiem. Tā viņš satika savu treneri Aleksandru Pļaskinu. Šogad aprit jau 25 gadi, kopš Jurijs nodarbojos ar sporta veidu – paukošana ar špagu.

Profesionāli Jurijs Sjanita ar šo sporta veidu nodarbojās līdz 2013. gadam, taču arī tagad viņš divas reizes nedēļā dodas uz treniņiem un turpina piedalīties sacensībās Baltijas valstīs. Kopš ģimenē ienāca dvīņi, Juris vairāk laika velta ģimenei. Te gan noteikti jāmin, ka paukošana ir viņu ģimenes sporta veids – arī sieva Aleksandra Sjanita nodarbojas ar šo sporta veidu. Tieši pateicoties paukošanai viņi abi savulaik arī iepazinušies.

Prokurors joprojām cenšas piedalīties čempionātos Latvijā, taču pamatā laiku velta ģimenei un darbam.

Sportā iegūtā disciplīna palīdz prokurora darbā

“Ja gribi kaut ko sasniegt, tad ir jātrenējas nepārtraukti. Ar studijām paukošanu izdevās apvienot veiksmīgi, laika pavadīšana ar draugiem gan izpalika. Ja nopietni ar sportu nodarbojas, tad ir vajadzīgs arī attiecīgs dzīvesveids, disciplīna,” skaidro Jurijs.
Pabeidzot studijas, Jurijs uzsācis darbu jurista profesijā, bet kopš 2021. gada  ir prokurors. Tāpat kā paukošana, arī jurista profesija ir ģimeni vienojošais elements – jurista arodu apguvusi arī Jurija dzīvesbiedre Aleksandra.

Jurijs atzīst, ka sportā iegūtā disciplīna prokurora darbā ļoti palīdz. “Strādājot prokuratūrā, ir nepieciešama liela pacietība un koncentrēšanās, un tieši sports pieradinājis pie šīs disciplīnas un režīma. Ja sportā to neievēro, tad treniņos un sacensībās iet krietni grūtāk,” teic Jurijs.

Vēl Jurijs noteikti atzīmē citu ieguvumu: “Paukošana man sniedza iespēju apbraukāt pasauli,  to es ļoti novērtēju. Mācoties 12. klasē, es ļoti bieži ceļoju. Mācībām tas mazliet traucēja, taču, tā kā es labi apzinājos, ka visu mūžu nenodarbošos ar sportu, mācības tomēr izvirzīju pirmajā vietā. Nācās arī atteikties no dažu sacensību apmeklēšanas. Pasaules izzināšana noder arī darbā, jo var paskatīties uz lietām no malas, paplašināt savu redzes loku.”

No profesionālā sporta līdz prokurora amatam

Prokurors norāda, ka turpinās nodarboties ar paukošanu, kamēr fiziski to varēs, taču jurista profesija ir dzīves aicinājums: “Lai gan skolā labi padevās viss, mani vienmēr vairāk ir interesējuši humanitārie priekšmeti. Tēvs skolas laikā ieteica kļūt par advokātu, šobrīd esmu kļuvis par prokuroru un jūtos izdarījis pareizo izvēli.”

Jurijs atzīst, ka darba ir ļoti daudz, tas ir pietiekami izaicinošs un, esot juristam, prokurora profesija ir viens no augstākajiem punktiem karjerā. Šajā darbā, tāpat kā sportā, noteikti ir kur attīstīties. Tāds šobrīd ir prokurora Jurija Sjanitas profesionālais mērķis.

Prokurors Jurijs Sjanita ir vairākkārtīgs Latvijas kausa un Latvijas čempiona paukošanā titula ieguvējs. Divu Pasaules vasaras universiāžu dalībnieks – 2009. gadā Belgradā, Serbijā un 2013. gadā Kazaņā, Krievijā. Vairāku Pasaules un Eiropas čempionātu paukošanā, kā arī Pasaules kausu paukošanā dalībnieks, sākot no 2004. gada. Pasaules čempionātā paukošanā, kas norisinājās 2010. gadā Parīzē, Francijā, iekļuva 32 labāko sportistu vidū, ierindojoties 27. vietā.

Foto: no personīgā arhīva
Teksts: Iveta Locāne

Atpakaļ