Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/10/2023

Noteikts sods visām personām, kuras apsūdzētas par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos

Attēls: Noteikts sods visām personām, kuras apsūdzētas par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos

2023. gada septembra beigās Rīgas pilsētas tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru personai par dalību masu nekārtībās Vecrīgā 2009. gada 13. janvārī tā piemēroja reālu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

Šī ir pēdējā tiesā izskatītā krimināllieta par 2009. gada 13. janvārī notikušajām masu nekārtībām Vecrīgā.

Jau ziņots, ka 2009. gada 13. janvārī vairāki simti cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, Rīgā, lai paustu savu attieksmi pret valdību. Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās masu nekārtības, kas saistītas ar grautiņiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu un bojāšanu un ar pretošanos varas pārstāvjiem. Masu nekārtību dalībnieki aktīvi pretojās varas pārstāvjiem gan aizturēšanas brīdī, gan traucēja citu personu aizturēšanā, kā arī pielietoja vardarbību pret personām, nodarot fiziskas sāpes un dažāda smaguma miesas bojājumus. Masu nekārtībās iesaistījušās personas, ignorējot varas pārstāvju likumīgās prasības, apmētāja viņus un citas personas ar dažādiem priekšmetiem, kas atradās apkārt, tajā skaitā, izlaužot no ielām bruģakmeņus, no konteineriem ņemot celtniecības atkritumus un akmeņus, sadzīves atkritumus, izraujot ceļa zīmes. Tāpat arī vairāku simtu cilvēku pūlis, kas aktīvi piedalījās masu nekārtībās, rupji pārkāpjot sabiedrisko kārtību, nodarīja postījumus, apzināti bojājot Vecrīgas teritorijā esošo kultūrvēsturisko ēku fasādes un stiklojumu.

Kopumā par dalību grautiņos tika apsūdzētas 73 personas.

Attiecībā pret 72 apsūdzētajām personām stājušies spēkā tiesas nolēmumi, ar kuriem 32 apsūdzētajām personām tiesa piemēroja piespiedu darbu, trīs personām naudas sodu, 22 personām piespriesta brīvības atņemšana nosacīti, bet 10 personām piespriests reāls cietumsods, savukārt piecas no apsūdzētajām personām tika attaisnotas.

Konkrētajā procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ