Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 08/11/2023

Par izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, kurā gāja bojā velosipēdists, tiesa apsūdzētajam piespriež brīvības atņemšanu uz desmit gadiem

Attēls: Par izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, kurā gāja bojā velosipēdists, tiesa apsūdzētajam piespriež brīvības atņemšanu uz desmit gadiem

2023. gada 6. novembrī Rīgas rajona tiesa izskatīja krimināllietu un pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz desmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz 10 gadiem. Apsūdzētais atzīts par vainīgu par to, ka vadot transportlīdzekli alkohola ietekmē, pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus un izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietušajam tika nodarīti smagi miesas bojājumi, kas izraisīja viņa nāvi un par to, ka pameta notikuma vietu un apzināti atstāja cietušo bez palīdzības, kuru pats bija nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Sodu apsūdzētajam minētajā apmērā tiesas debatēs lūdza piespriest arī valsts apsūdzības uzturētājs.

Šī gada 18. februārī Salaspilī, Miera ielā notika ceļu satiksmes negadījums, kurā tika notriekts un bojā gāja kāds velosipēdists. Apsūdzētais vīrietis, vadot automašīnu BMW 320, neņēma vērā noteikto braukšanas ātruma ierobežojumu un vietā, kur maksimālā braukšanas ātruma ierobežojums ir 50 km/h, viņš brauca ar ātrumu 71 km/h. Pirms cita transportlīdzekļa apdzīšanas manevra uzsākšanas apsūdzētais nepārliecinājās par ceļu satiksmes drošību, proti, vai netiks traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki, vai apdzīšanas laikā netiks traucēti pretim braucošie transportlīdzekļi, un iebrauca pretējā braukšanas virziena joslā, kur ietriecās pretim braucošajā transportlīdzeklī – velosipēdā. Traģiskajā ceļu satiksmes negadījumā gāja bojā pretim braucošā velosipēda vadītājs. Apsūdzētais nedarīja visu iespējamo, lai cietušajam sniegtu pirmo palīdzību, neizsauca neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un no notikuma vietas aizgāja.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka apsūdzētais vīrietis transportlīdzekli vadīja atrodoties alkohola ietekmē (ar alkohola koncentrāciju asinīs 1,51 promile).

Procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ