Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 06/10/2023

Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos tiesa piemēro brīvības atņemšanu uz 17 gadiem

Attēls: Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos tiesa piemēro brīvības atņemšanu uz 17 gadiem

2023. gada 5. oktobrī Rīgas pilsētas tiesa, izskatot krimināllietu, kurā apsūdzēti divi Lietuvas Republikas pilsoņi par 2022. gada 11. martā Pļavnieku mikrorajonā, Rīgā, izdarītu slepkavību, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzētos par vainīgiem minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piemēroja viņiem brīvības atņemšanas sodu – attiecīgi vienam no apsūdzētajiem uz septiņpadsmit gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un otram apsūdzētajam uz sešpadsmit gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem.

Šādus sodus minētajā apmērā tiesas debatēs lūdza piespriest apsūdzētajiem arī valsts apsūdzības uzturētājs.

Kā iepriekš publiski izskanējis, pagājušā gada 11. martā abi apsūdzētie un viena nenoskaidrota persona ar Chrysler markas automašīnu piebrauca pie grilbāra Rīgā, kurā tobrīd atradās cietušais vīrietis. Savukārt cita pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrota persona novietoja Opel markas automašīnu ielas pretējā pusē, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu rezerves transportu.

Kad cietušais izgāja no grilbāra un iekāpa savā automašīnā, viens no apsūdzētajiem – automašīnas Chrysler vadītājs – piebrauca cietušā vadītās automašīnas aizmugurē, nobloķējot izbraukšanu. Tad nenoskaidrotā persona, kura atradās automašīnā Chrysler, ar Kalašņikova konstrukcijas triecienšauteni “AK” izdarīja vismaz septiņus šāvienus pa cietušā automašīnu. Otrs apsūdzētais, kurš atradās automašīnā Chrysler, pieskrēja pie cietušā automašīnas un caur priekšējo pasažieru durvju stiklu ar pārveidotu Makarova konstrukcijas pistoli “ПМ” izdarīja vismaz trīs šāvienus viņa virzienā. Šāvienu rezultātā cietušais izkrita no automašīnas, pēc kā minētais otrs apsūdzētais viņam pieskrēja klāt un iešāva galvā.

Pēc tam apsūdzētie kopā ar abām nenoskaidrotajām personām aizbrauca uz meža masīvu Ropažu novadā, kur sadedzināja slepkavībā izmantoto automašīnu Chrysler.

Abi apsūdzētie tiesā atzina savu vainu viņiem celtajā apsūdzībā, taču neatzina cietušo – nogalinātā vīrieša bērnu – pieteiktās kaitējuma kompensācijas. Apsūdzētie cietušā slepkavību izdarīja personīgas atriebības vadīti, kas raksturīgi rēķinu kārtošanai noziedzīgajā vidē.

Tiesa morālā kaitējuma kompensācijas apmierināja daļēji, nosakot, ka apsūdzētajiem kopumā jāsamaksā cietušajiem 65 000 eiro. Apsūdzētie jau iepriekš cietušajiem samaksājuši 30 000 eiro.

Lai noskaidrotu pārējās slepkavībā iesaistītās personas, no šī kriminālprocesa pirmstiesas procesa laikā atsevišķā lietvedībā tika izdalīts jauns kriminālprocess, kuru šobrīd turpina izmeklēt Valsts policija.

Procesā iesaistītās personas, desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ