Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 02/10/2023

Par spiegošanu – četrus gadus ilgs cietumsods

Attēls: Par spiegošanu – četrus gadus ilgs cietumsods

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija, izskatot apelācijas kārtībā krimināllietu par spiegošanu un izvērtējot apsūdzētā aizstāvju apelācijas sūdzību, atzina apsūdzēto par vainīgu ziņu nelikumīgā vākšanā un to nodošanā tieši ārvalsts izlūkdienestam tā uzdevumā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un probācijas uzraudzību uz trim gadiem. Tādējādi Rīgas apgabaltiesa samazināja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas (tagad – Rīgas pilsētas tiesas) piespriesto brīvības atņemšanas sodu par vienu gadu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais vīrietis ilgstoši sadarbojās ar kādas ārvalsts militāro izlūkdienestu, tā uzdevumā sniedzot tam ziņas. Proti, apsūdzētais nelikumīgi vāca militāra rakstura ziņas un ziņas par infrastruktūras objektiem, pēc kā tās nodeva ārvalsts izlūkdienesta rīcībā. Tādējādi apsūdzētais radīja apdraudējumu Latvijas drošības interesēm, tostarp valsts iekšējai drošībai un valsts aizsardzības spējām.

Apsūdzības runas laikā tiesas debatēs prokurors motivē savu viedokli par apsūdzētās personas vainu un izsaka viedokli par apsūdzētajai personai piemērojamā soda veidu un mēru, taču prokurora izteiktais viedoklis tiesai nav saistošs. Tikai tiesas kompetencē ir izlemt, kāds soda veids un mērs jāpiespriež apsūdzētajai personai, un vai tas viņai jāizcieš, motīvus par konkrētā soda piemērošanu norādot sprieduma motīvu daļā.

Minēto spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ