Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 24/05/2023

Prokurora portrets – Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurore Ņina Samorodova

Attēls: Prokurora portrets – Daudznozaru specializētās prokuratūras prokurore Ņina Samorodova

2023. gada 17. maijā ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēma prokurores Ņinas Samorodovas prokurora zvērestu. Darba pienākumus prokurore veic Daudznozaru specializētajā prokuratūrā.

Prokurore, raksturojot sevi, saka: “Esmu patiesa, atbildīga, atsaucīga un godprātīga persona, kura savā ikdienas darbā cenšas atrast pēc iespējas labāko situācijas risinājumu ikvienam notikumā iesaistītajam.” Par savu labāko rakstura īpašību Ņina Samorodova uzskata uzcītību ik dienu sekot tiem ideāliem, vērtībām un vīzijai, ko rūpīgi veidojuši tiesību jomas izcilākie prāti. “Tieši izaicinājumos atklājas mana mērķtiecība un drosme. Līdzšinējā dzīves pieredze ļauj man secināt, ka spēju elastīgi reaģēt uz pārmaiņām, esmu komunikabla. Vislielāko gandarījumu man sniedz apziņa, ka savas zināšanas un prasmes varu izmantot, lai veicinātu un stiprinātu Latvijas drošību un tiesiskumu,” saka prokurore.

Pēc prokurores domām, par prokuroru nevar kļūt nejauši. “Tas ir mērķtiecīgs, sarežģīts, neatlaidīgs un ilgs darbs, kas ir likumsakarīgi, ņemot vērā augsto atbildības līmeni, kāda piemīt prokurora parakstam uz lēmuma, kas ietekmē daudzu cilvēku likteņus.

Jau pirmajā studiju gadā Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē Ņ. Samorodova saprata, ka prokurora profesija ir tā, ar kuru viņa vēlas saistīt savu profesionālo darbību. “Pēc bakalaura grāda iegūšanas bez mazākajām šaubām uzsāku darbu prokuratūrā kā prokurora palīgs, paralēli turpinot studijas maģistrantūrā. Lai arī iepazīšanās ar lietu saturu neietilpst prokurora palīga darba pienākumos, jāatzīst, ka es bieži vien detalizēti lasīju krimināllietu materiālus par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem un radušos jautājumus apspriedu ar prokuroriem,” stāsta prokurore. Prokurora palīga amatā Ņina nostrādāja divus gadus. Šajā laikā ne vien gūta izpratne par prokurora darbu un iepazīta prokuratūras organizatoriskā struktūra, bet ar vērtīgām un noderīgām zināšanām un prasmēm bagātināta kā profesionālā, tā personīgā pieredze. “Šo divu gadu laikā sapratu, ja vēlos kļūt par patiešām profesionālu un zinošu prokuroru, papildus juridiskajai izglītībai ir nepieciešams iegūt pieredzi izmeklēšanā, tāpēc pieņēmu lēmumu sākt dienestu Valsts policijā,” savu izvēli par labu dienestam policijā pamato Ņ. Samorodova.

Strādājot par izmeklētāju, Ņinas lietvedībā lielākoties bija dažādi sarežģīti kriminālprocesi, piemēram, tādi, kuros bija vairāki aizdomās turētie, noziegumi tika izdarīti organizētu noziedzīgu grupu (arī starptautisku) sastāvā, par narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgu apriti lielos apmēros, kā arī noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai. Pēc astoņiem gadiem izmeklētājas amatā prokurore bija guvusi vajadzīgo pārliecību, ka ir gatava ieņemt prokurora amatu un pielietot gūto pieredzi, zināšanas un prasmes, lai aizsargātu personu un valsts tiesības un likumīgās intereses.

“Prokuroram ir jābūt komunikablam un prasmīgi jāveido sadarbību ar izmeklētāju. Lai iegūtu sekmīgu rezultātu, nepieciešamos pierādījumus un nešaubīgu pārliecību par konkrētu personu iesaisti kriminālprocesā, kura uzraudzību veic prokurors, vissvarīgākais posms ir pats sākums, jo vēlāk ir grūti ko mainīt,” uzskata prokurore. Viņa ir pārliecināta, ka jāpievērš uzmanība katrai šķietami mazsvarīgai detaļai, kas varētu liecināt par noziedzīga nodarījuma esamību vai neesamību.

“Sabiedrībā, iespaidojoties no dažādiem TV seriāliem un filmām, ir iesakņojies uzskats, ka izmeklētāju vienīgais pienākums ir nozieguma vietā savākt visus priekšmetus, uz kuriem redzamas asins pēdas un atstāti pirkstu nospiedumi, un vienas dienas laikā, ar neapgāžamiem pierādījumiem kabatā, prokurors var doties uz tiesu. Realitātē darbs ir grūts, turklāt prokuroram ir jābūt savaldīgam spraigās situācijās, jāspēj būt nosvērtam stresa situācijās un noteikti jāpārzina daudzas juridiskās jomas. Uzskatu, ka šo amatu nedrīkst ieņemt nelojālas personas, kurām piemīt zemi ētikas un morāles standarti,” prokurora ikdienu raksturo Ņ. Somorodova.

“Neskatoties uz dažādiem izaicinājumiem, prokurora darbs sniedz gandarījumu, jo īpaši gadījumos, kad izdodas panākt krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu,” teic Ņina Samorodova. Pēc prokurores domām, izaugsme un sevis pilnveidošana iespējama tikai tad, ja tu izkāp no komforta zonas un ieguldi savas pūles un enerģiju dažādu grūtību pārvarēšanā. “Prokurora darbs ir izaicinošs, tomēr ik dienu jāatceras, ka bez cīņas nav uzvaras. Šī profesija māca raudzīties uz lietām un notikumiem no dažādiem skatupunktiem,” rezumē Ņ. Samorodova. 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ