Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 13/12/2023

Prokurora portrets - Vidzemes prokuratūras prokurore Juta Ļitviņčika

Attēls: Prokurora portrets - Vidzemes prokuratūras prokurore Juta Ļitviņčika

2023. gada 6. decembrī ģenerālprokurors pieņēma Jutas Ļitviņčikas prokurora zvērestu. Amata pienākumus prokurore pilda Vidzemes prokuratūrā Valmierā.

Par sevi prokurore saka: “Vienmēr esmu iestājusies par taisnīgumu dažādās konfliktsituācijās, it sevišķi par mazāk aizsargātajiem indivīdiem. Patīk sniegt palīdzību cilvēkiem, kuriem tā nepieciešama.”  Ņemot vērā, ka prokuratūras uzdevums ir nodrošināt tiesisko kārtību, ievērojot personu vienlīdzību, prokurores mērķis ir kalpot sabiedrībai, lai uzlabotu apkārtējās vides drošību. “Vēlos, lai cilvēki kopīgiem spēkiem veidotu harmonisku pasauli, bez savstarpēja naida, bez noziedzības. Tā ir utopija, tomēr uzskatu, ka tas ir tas, uz ko tikties visai cilvēcei kopā, jo no katra cilvēka ir atkarīgs, kādā pasaulē mēs visi dzīvosim, un tādēļ arī mana profesijas izvēle ir cieši saistīta ar šo ideju,” ir pārliecināta J.Ļitviņčika.

Beidzot vidusskolu, Jutai bija jāizlemj, kādu profesiju viņa izvēlēsies savai nākotnei. Prokurore atzīst: “Zemapziņā jau bija skaidrs, ka mana profesija būs saistīta ar tiesībaizsardzību, jo mammas māsa ir tiesnese jau ilgus gadus.” Vectēvs iepazīstināja  mazmeitu ar Policijas koledžas piedāvātajām iespējām. “Iepazīstoties ar programmu, sapratu, ka gribu kļūt par izmeklētāju, un vēlāk – par prokurori, proti, iet pa vienam pakāpienam uz izvēlēto profesiju,” stāsta Juta. Nebūt ne vieglajā profesionālajā ceļā neatsverams atbalsts bija ģimene un draugi, un, pateicoties viņu atbalstam un ieguldītajam darbam, Juta sasniedza izvirzīto mērķi.

“Lielākais prokurora izaicinājums, manuprāt, ir tādu lēmumu pieņemšana, kuri būtu skaidri saprotami sabiedrībai, un sabiedrība būtu ar tiem apmierināta,” saka prokurore un piebilst, ka to ir ļoti grūti panākt, jo nekad nebūs iespējams nodrošināt, lai prokurora pieņemtais lēmums apmierinātu pilnīgi visus sabiedrības locekļus.

Jutai ļoti patīk peldēšana. “Peldēšana man sagādā lielu prieku kopš bērnības. Ir lieliski ienirt ūdenī un ļauties, lai tas tevi nes,” saka Juta. Kā iecienītu sporta veidu viņa min arī volejbolu. Vēl viena Jutas aizraušanās ir moto braukšana: “Jau 14 gadu vecumā zināju, ka kādreiz braukšu ar motociklu. Tas sagādā adrenalīna devu un vienlaikus sniedz arī miera un brīvības sajūtu.”

 

Atpakaļ