Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 28/09/2023

Prokurore turpinās darbu Eiropas Savienības Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā

Attēls: Prokurore turpinās darbu Eiropas Savienības Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā

2023. gada 26. septembrī Ministru kabinets uz vienu gadu pagarināja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores Rudītes Bilsenas dalību Eiropas Savienības Padomdevēja misijā (EUAM) civilā drošības sektora reformām Ukrainā. Misijā prokurore darbojas jau gadu – kopš 2022. gada 1. oktobra.

Kā norāda R. Bilsena, viņas pirmais nozīmīgais uzdevums pēc pievienošanās EUAM bija dalība Ukrainas ģenerālprokurora izveidotajā starpinstitūciju darba grupā tiesībaizsardzības iestāžu reformas stratēģiskā plāna (Stratēģijas) izstrādāšanai. “Strādājot pie Stratēģijas projekta, tika analizēti un ņemti vērā Latvijas Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā iekļautie jauninājumi. Ar EUAM līdzdalību Stratēģijā iekļauti tādi nozīmīgi elementi kā procesuālā ekonomija un speciālie kriminālprocesa veidi, atbrīvošana no kriminālatbildības un soda, probācija, izlīgums un mediācija, trauksmes cēlēja institūts, personas datu aizsardzība, stingra cilvēktiesību un dzimumu līdztiesības ievērošana,” stāsta Rudīte Bilsena.

“No mana ieguldījuma EUAM un līdz šim paveiktā vēlos atzīmēt divas darba vizītes, kuru laikā Ukrainas civilās drošības iestāžu pārstāvji apmeklēja Latvijas Republikas prokuratūru, Satversmes aizsardzības biroju, Valsts drošības dienestu, Tiesībsarga biroju un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Latvijas Republikas prokuratūra ne tikai sniedza atbalstu šo vizīšu organizēšanā, bet arī aktīvi tajās piedalījās. Ukrainas civilās drošības iestāžu personāla vadības speciālisti iepazinās ar Latvijas Republikas prokuratūrā paveikto labas pārvaldības, iekškontroles un personāla vadības jomā, savukārt Ukrainas Drošības dienesta pārstāvju vizītes laikā Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļā tika pārrunātas aktualitātes pretterorisma jomā un Latvijas prokuroru dalība kara noziegumu izmeklēšanā. Vizīšu rezultātā ir nodibināti tieši kontakti un notiek abpusēji vērtīga sadarbība, kas apliecina Latvijas Republikas prokuratūras patieso ieinteresētību Ukrainas nākotnē Eiropas Savienības kopīgajā telpā,” par savu darbu EUAM stāsta prokurore.

R.Bilsena uzsver, ka, lai gan plosās karš un daudzu Ukrainas civilās drošības iestāžu darbinieku ikdiena ir cīņa pret okupantiem, tomēr jau tagad Ukrainai ir skaidrs redzējums par dzīvi pēc uzvaras, tāpēc tiek īstenotas reformas, ieviesti demokrātiski pārvaldes un tiesību institūti, nostiprināti cilvēktiesību principi. “Virzoties uz reformu ieviešanu dzīvē, Ukrainas tiesībaizsardzības iestādes vēlas pārņemt Eiropas Savienības dalībvalstu labo praksi un pieredzi tiesībaizsardzības iestāžu pārveidē, un es priecājos atzīmēt, ka Ukrainas kolēģus īpaši interesē Latvijas sasniegumi šajā jomā,” noslēdz Rudīte Bilsena.

EUAM tika izveidota 2014. gadā un jau deviņus gadus palīdz Ukrainai īstenot ilgtspējīgu civilās drošības sektora reformu, sniedzot stratēģiskus padomus un praktisku atbalstu konkrētiem reformu pasākumiem.

Latvijas Republikas prokuratūra no paša sākuma saskatīja EUAM nozīmīgo lomu un bija gatava dot savu ieguldījumu. 2015. gadā uz EUAM kā padomnieks prokuratūras jautājumos devās prokurors Gatis Doniks un līdz 2019. gadam vadīja EUAM Starptautisko prokuroru un tiesnešu nodaļu.

Ministru kabineta rīkojums nosaka, ka Rudīte Bilsena Ukrainā uzturēsies līdz 2024. gada 30. septembrim.

 

Ieva Šomina

Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ