Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 14/11/2023

Prokuroru neapmierina tiesas spriedums daļā par apsūdzētajam noteikto soda apmēru. Iesniedz prokurora protestu

Attēls: Prokuroru neapmierina tiesas spriedums daļā par apsūdzētajam noteikto soda apmēru. Iesniedz prokurora protestu

2023. gada 9. oktobrī Latgales rajona tiesa pasludināja notiesājošu spriedumu krimināllietā, kur apsūdzēto atzina par vainīgu un piesprieda viņam reālu brīvības atņemšanu uz 10 mēnešiem par to, ka viņš mantkārīgā nolūkā apzināti nodrošināja četriem nelegāliem imigrantiem iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā.

Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors, izmantojot amatā augstāka prokurora pilnvaras un iepazīstoties ar konkrētās lietas materiāliem, nepiekrīt tiesas spriedumam daļā par piespriesto soda apmēru apsūdzētajam. Par konkrēto noziedzīgo nodarījumu, par ko apsūdzētais saukts pie kriminālatbildības, sankcija paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu. Prokurora ieskatā tiesa apsūdzētajam piespriedusi sodu, kas ne tuvu nav sankcijā noteiktajam vidējam soda apmēram, bet gan pretēji – tuvāk minimālajam soda apmēram.

Krimināllikums noteic, ka soda mērķis ir aizsargāt sabiedrības drošību,  atjaunot taisnīgumu, sodīt vainīgo personu par izdarīto noziedzīgo nodarījumu, resocializēt sodīto personu un panākt, lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas. No šis normas secināms, ka, lai soda mērķis tiktu panākts, soda mēram jābūt tādam, lai ne tikai notiesātais, bet arī citas personas pildītu likumus un atturētos no šāda veida noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas.

Latvija ir priekšpostenis nelegālās migrācijas apkarošanā, tās īpatsvars pret valsti pieaug, kas norāda uz nepieciešamību efektīvākai krimināltiesisko normu piemērošanai Latvijā. Lai mazinātu nelegālu cilvēku migrāciju un atturētu personas no šo noziedzīgo darbību veikšanas, tiesai ir jāvēršas ar lielāku atbildību soda noteikšanā.

Prokurors, kurš uzturēja apsūdzību Latgales rajona tiesā, tiesas debašu runā minēja, ka apsūdzētajam inkriminētais noziedzīgs nodarījums reāli apdraud valsts un sabiedrības drošību, taču tiesa šos apstākļus vērtēja formāli.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ