Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 23/11/2023

Senāts apmierina Ģenerālprokuratūras prokurora protestu tā dēvētajā “Lielvārdes vekseļa lietā”

Attēls: Senāts apmierina Ģenerālprokuratūras prokurora protestu  tā dēvētajā “Lielvārdes vekseļa lietā”

2023. gada 15. novembrī Senāts atcēla Zemgales apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2021. gada 19. februāra spriedumu daļā, ar kuru bija noraidīta Ģenerālprokuratūras prokurora prasība. Prasība tiesā tika iesniegta Lielvārdes novada pašvaldības iesnieguma izskatīšanas rezultātā, kurā tika lūgts veikt pārbaudi Lielvārdes novada pašvaldības likumīgo tiesību un interešu pārkāpumu lietā, vēršoties tiesā ar prasības pieteikumu saistībā ar bijušā Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja 2015. gada 24. novembrī parakstīto parādzīmi par 200 000 000 eiro saistībām.

Kā iepriekš prokuratūra informēja, ar Zemgales rajona tiesas 2018. gada 8. novembra spriedumu prasības pieteikums par darījuma atzīšanu par spēkā neesošu tika pilnībā apmierināts.

2021. gada 19. februārī Zemgales apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija prasību apmierināja daļēji – par spēkā neesošu no parakstīšanas brīža tika atzīts Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja 2015. gada 24. novembrī Lielvārdes novada domes vārdā parakstītais dokuments ,,Promissory Note” par aizdevuma 200 000 000 eiro samaksu, savukārt daļā par aizdevuma līguma starp Lielvārdes novada pašvaldību un Riverside HK Ltd. Eiropas biroju, kas izriet no Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Lielvārdes novada domes vārdā parakstītā dokumenta ,,Promissory Note”, atzīšanu par spēkā neesošu prasība tika noraidīta.

Senāta ieskatā, tiesa, vērtējot aizdevuma līguma spēkā neesamību, izdarījusi tiesību normās noteiktajam pretējus un judikatūrai neatbilstošus secinājumus, kuru dēļ spriedumu nevar atzīt par pamatotu. Tiesa ir nepareizi piemērojusi materiālo tiesību normas, kā arī Civilprocesa likumā ietvertos noteikumus. Senāts atzina, ka materiālo tiesību normu nepareiza piemērošana un procesuālo normu pārkāpumi ir noveduši pie lietas nepareizas izspriešanas, un lietu šajā daļā nodeva jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ