Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 02/06/2023

Senāts atstāj negrozītu apgabaltiesas spriedumu – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas piespriestais cietumsods stājies likumīgā spēkā

Attēls: Senāts atstāj negrozītu apgabaltiesas spriedumu – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas piespriestais cietumsods stājies likumīgā spēkā

2023. gada 31. maijā Senāts izskatīja krimināllietu sakarā ar apsūdzētā aizstāvja iesniegto kasācijas sūdzību par Zemgales apgabaltiesas 2022. gada 13. septembra spriedumu, ar kuru apsūdzētais par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, nodarot valstij mantisko zaudējumu 427 543 eiro, atzīts par vainīgu un sodīts ar reālu brīvības atņemšanas sodu uz diviem gadiem, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatu uz trīs gadiem. No apsūdzētā valsts labā tika piedzīta mantiskā kaitējuma kompensācija 427 543 eiro apmērā.

Senāts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 573.1 panta otrās daļas 1. un 2. punktu, atteica ierosināt kasācijas tiesvedību.

Tiesa var atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību gadījumos, ja kasācijas sūdzībā vai protestā norādītajos tiesību normu piemērošanas jautājumos ir izveidojusies Augstākās tiesas judikatūra un pārsūdzētais nolēmums tai atbilst vai, izvērtējot kasācijas sūdzībā vai protestā minētos argumentus, nerodas šaubas par pārsūdzētā nolēmuma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nav būtiskas nozīmes judikatūras veidošanā.

Kā iepriekš prokuratūra informēja, 2022. gada 9. februārī Zemgales rajona tiesa, izskatot šo krimināllietu, atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piemēroja reālu brīvības atņemšanas sodu uz vienu gadu. Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore, kura apsūdzēto saukusi pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas, kuras sankcija paredz brīvības atņemšanu pat līdz četriem gadiem, par šo pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza apelācijas protestu daļā par soda noteikšanu.

Zemgales apgabaltiesa, izskatot šo krimināllietu apelācijas kārtībā, apmierināja prokurores iesniegto apelācijas protestu, apsūdzēto atzina par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīja viņu ar bargāku sodu – brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatu uz trīs gadiem.

Prokuratūra norāda, ka ar šo tiesas nolēmumu vēlreiz tiek vērsta sabiedrības uzmanība uz to, ka nodokļu nomaksai ir obligāts raksturs, proti, iestājoties aprēķināto nodokļu nomaksas termiņam, nodokļu maksātājam ir pienākums samaksāt aprēķinātos nodokļus un nodevas pilnā apmērā, turklāt nodokļu nomaksai ir prioritāra nozīme.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

 

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ