Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/07/2023

Stājies spēkā spriedums, ar kuru Smiltenes novada pašvaldībai uzlikts par pienākumu apglabāt personas mirstīgās atliekas, kas atrodas medicīnas ekspertīzes centrā jau kopš 2015. gada

Attēls: Stājies spēkā spriedums, ar kuru Smiltenes novada pašvaldībai uzlikts par pienākumu apglabāt personas mirstīgās atliekas, kas atrodas medicīnas ekspertīzes centrā jau kopš 2015. gada

2023. gada 7. jūlijā Senāts pēc trešo personu iesniegtajām kasācijas sūdzībām atteica ierosināt kasācijas tiesvedību par Administratīvās apgabaltiesas 2023. gada 4. aprīļa spriedumu, ar kuru apmierināts Vidzemes prokuratūras prokurores pieteikums par Smiltenes novada pašvaldības faktiskās rīcības, neveicot personas mirstīgo atlieku apbedīšanu, atzīšanu par prettiesisku. Smiltenes novada pašvaldībai uzlikts pienākums apglabāt personas mirstīgās atliekas.

2015. gada 27. jūlijā stājās spēkā Valsts policijas lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu saistībā ar personas nāvi.

Vidzemes prokuratūra, saņemot Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra iesniegumu par to, ka ilgstoši netiek veikta personas mirstīgo atlieku apbedīšana, vērsās Smiltenes novada pašvaldībā par pienākumu tai veikt mirstīgo atlieku apbedīšanu vai kremēšanu. Pašvaldība atteica mirstīgo atlieku apbedīšanu, norādot, ka mirušās personas radinieki (trešās personas) veiks mirstīgo atlieku apbedīšanu un kategoriski aizliedz to darīt kādam citam, tomēr faktiski viņi ir atteikušies to darīt.

Administratīvās apgabaltiesas argumentus Senāts atzinis par pamatotiem, secinot, ka nepamatota mirstīgo atlieku glabāšana aizskar mirušās personas tiesības uz cieņpilnu izturēšanos pret mirušās personas ķermeni. Ja kriminālprocess ir izbeigts un nav nopietnu indikāciju, ka tuvākajā laikā varētu tikt atjaunots, tad nav pamata turpināt mirstīgo atlieku glabāšanu. Tāpat par pamatotu Senāts atzina apgabaltiesas norādīto argumentu, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem pašvaldība organizē un nodrošina mirušā cilvēka apbedīšanu vai kremēšanu, ja viņam nav radinieku. Neviens normatīvais akts neparedz iespēju mirušā tuviniekiem uzlikt par pienākumu apbedīt mirušu radinieku. Līdz ar to situācijā, kad radinieki faktiski atsakās apbedīt mirušu cilvēku, veidojas nepieļaujama situācija, kad neviena persona nav atbildīga par mirstīgo atlieku ilgstošu neapglabāšanu. Ņemot vērā cilvēka cieņas principu, situācijā, kad mirušajam ir radinieki, tomēr tie atsakās mirušo personu apglabāt vai nepamatoti vilcinās ar attiecīgo darbību izpildi, pašvaldībai ir pienākums apglabāt mirstīgās atliekas.

Līdz ar to, ka Senāts atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, šis spriedums š.g. 7. jūlijā stājies likumīgā spēkā, ar kuru Smiltenes novada pašvaldībai uzlikts pienākumus apglabāt personas mirstīgās atliekas septiņu dienu laikā pēc sprieduma spēkā stāšanās.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ