Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 30/11/2023

Stājies spēkā spriedums lietā, kurā tiesa apmierināja prokurora celto prasību tādas personas interešu aizsardzībai, kurai ir garīga rakstura traucējumi

Attēls: Stājies spēkā spriedums lietā, kurā tiesa apmierināja prokurora celto prasību tādas personas interešu aizsardzībai, kurai ir garīga rakstura traucējumi

2023. gada 15. novembrī likumīgā spēkā stājies Zemgales rajona tiesas 2023. gada 25. oktobra spriedums lietā, kurā Ģenerālprokuratūras prokurors cēlis mantojuma prasību tādas personas interesēs, kura garīga rakstura traucējumu dēļ nevarēja īstenot savas tiesības pieņemt mantojumu. Ar iepriekš minēto tiesas spriedumu prokurora celtā prasība tika apmierināta pilnībā – atceltas visas zvērināta notāra izdotās mantojuma apliecības līdzmantiniekiem un atzītas mantojuma tiesības personai, kuras interesēs prasība celta. Turklāt šai personai no līdzmantiniekiem piedzīta kompensācija, jo daļa no viņiem saņemto mantojumu (nekustamā īpašuma daļas) bija paguvuši pārdot.


Prokurors ar prasību Zemgales rajona tiesā vērsās pēc tam, kad prokurora pārbaudē tika konstatēts, ka līdzmantinieki pieņēmuši un atsavinājuši mantojumu laikā, kad attiecībā uz vienu no līdzmantiniekiem norisinājās tiesvedība par rīcībspējas ierobežošanu sakarā ar viņam konstatētajiem garīga rakstura traucējumiem.


Saskaņā ar Civilprocesa likumu prokuroram ir tiesības celt prasību tiesā gadījumos, kad ir pārkāptas nepilngadīgo, aizgādnībā esošo personu, personu ar invaliditāti, ieslodzīto vai citu tādu personu tiesības vai likumīgās intereses, kurām ir ierobežotas iespējas aizstāvēt savas tiesības.

 

Atpakaļ