Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 26/10/2023

Stājies spēkā tiesas nolēmums, ar kuru apmierināts prokurora pieteikums par būves atzīšanu par patvaļīgi uzbūvētu un pienākuma uzlikšanu Madonas novada pašvaldībai to nojaukt

Attēls: Stājies spēkā tiesas nolēmums, ar kuru apmierināts prokurora pieteikums  par būves atzīšanu par patvaļīgi uzbūvētu un pienākuma uzlikšanu  Madonas novada pašvaldībai to nojaukt

2021. gada 23. februārī Ģenerālprokuratūras prokurors, izskatot Administratīvās rajona tiesas blakus lēmumu par iespējamu patvaļīgu būvniecību īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – dabas liegumā –, Prokuratūras likuma 20. panta kārtībā nosūtīja Ērgļu novada pašvaldībai prokurora iesniegumu, uzdodot divu mēnešu laikā veikt pasākumus, lai tiktu nodrošinātas normatīvo aktu prasības un likvidētas patvaļīgas būvniecības sekas. Ar pašvaldības domes lēmumu tika noraidīts lēmumprojekts par zemesgrāmatā reģistrētās būves Jumurdas pagastā atzīšanu par uzbūvētu patvaļīgi un pienākuma – nojaukt patvaļīgi uzbūvēto būvi – uzlikšanu. Ģenerālprokuratūras prokurors iesniedza pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā.

Administratīvā rajona tiesa ar 2022. gada 25. aprīļa spriedumu pilnībā apmierināja Ģenerālprokuratūras prokurora pieteikumu un uzlika par pienākumu Madonas novada pašvaldībai, kura pēc administratīvi teritoriālās reformas pārņēmusi Ērgļu novada pašvaldības funkcijas, mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās brīža izdot administratīvo aktu, ar kuru Ērgļu novada Jumurdas pagasta nekustamajā īpašumā esošā būve tiktu atzīta par patvaļīgi uzbūvētu un uzdotu to nojaukt.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, ar Administratīvās apgabaltiesas 2023. gada 23. februāra spriedumu pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts.

Ar Latvijas Republikas Senāta 2023. gada 19. oktobra rīcības sēdes lēmumu lietā Nr. SKA-651/2023 atteikts ierosināt kasācijas tiesvedību sakarā ar personas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2023. gada 23. februāra spriedumu. Senāta lēmums nav pārsūdzams, tiesas spriedums stājies spēkā.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ