Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 23/11/2023

Studenti iepazīst prokuratūras darba ikdienu

Attēls: Studenti iepazīst prokuratūras darba ikdienu

2023. gada 22. novembrī Ģenerālprokuratūrā viesojās 39 topošie juristi no Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa Universitātes un Juridiskās koledžas. Ar studentiem tikās ģenerālprokurors Juris Stukāns, administratīvā direktore Ilze Grīnhofa, Rīgas Austrumu prokuratūras virsprokurora vietnieka pienākumu izpildītājs Edijs Pastars un Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Mārtiņš Jansons.

Uzrunājot jauniešus, ģenerālprokurors apsveica viņus ar izvēli studēt jurisprudenci, norādot, ka, izvēloties šo profesiju, viņi sev ir nodrošinājuši ļoti plašas iespējas darba tirgū. “Jūsu profesijas izvēle nosaka, ka ikdienā jūs ļoti daudz lasīsiet un ļoti daudz rakstīsiet. Ja jums nepatīk lasīt vai rakstīt, tad šī profesija nav domāta jums,” sacīja ģenerālprokurors. Juris Stukāns aicināja studentus apsvērt iespēju savu profesionālo karjeru saistīt ar prokurora profesiju, uzskaitot tādas šī amata priekšrocības kā neatkarība lēmumu pieņemšanā, profesionālās izaugsmes un starptautiskas karjeras iespējas un konkurētspējīgs atalgojums. Viņš jauniešiem izteica novēlējumu, citējot Civillikuma 1812. pantu, kurā cita starpā ir teikts: “[…] īstā persona īstā vietā, īstā laikā un pienācīgā kārtā”, norādot, ka būt īstajā laikā un īstajā vietā ir būtisks priekšnoteikums kā privātām, tā profesionālām veiksmēm un sasniegumiem.

Prokurori Edijs Pastars un Mārtiņš Jansons studentiem pastāstīja par prokuratūras struktūru, darbības specifiku un prokuroru darba ikdienu, daloties ar saviem pieredzes stāstiem. Tāpat viņi iepazīstināja jauniešus ar priekšnoteikumiem, lai varētu pretendēt uz prokurora amatu, un kārtību, kā notiek prokuroru atlase.

Par prokuroru Latvijā var kļūt persona, kas sasniegusi 25 gadu vecumu, ir Latvijas pilsonis un ir ieguvis augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību un jurista kvalifikāciju, kā arī maģistra vai doktora grādu. Tomēr arī studējošiem topošajiem juristiem ir darba iespējas prokuratūrā. Par prokurora palīga un vecākā prokurora palīga institūtu studentiem pastāstīja administratīvā direktore. Ja vecākajiem prokurora palīgiem darba pienākumu izpildē nepieciešamas specifiskas zināšanas un zināma pieredze nozarē, tad par prokurora palīgu var kļūt arī students, kuram vēl nav šādu zināšanu un pieredzes. Strādājot prokurora palīga amatā, iespējams iepazīt prokuratūras darbības specifiku, prokurora darba ikdienu un nonākt pie secinājuma, vai prokurora profesija ir īstais virziens, kurā doties, turpinot sevi profesionāli attīstīt.

Studentu vizīte prokuratūrā tika organizēta sadarbībā ar European Law Students’ Association Latvia (Eiropas tiesību studentu asociācija Latvijā) jeb ELSA Latvia, kas sākotnēji Latvijā tika dibināta 2002. gadā kā daļa no starptautiskā ELSA biedrību tīkla. ELSA Latvia biedrības mērķis ir apvienot Latvijas tiesību studentus un jaunos juristus aktīvai sabiedriskai darbībai, lai veicinātu juridiskās izglītības attīstību, sekmētu tiesību studentu un jauno juristu savstarpēju saprati un sociālo atbildību, kā arī veicinātu cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzību.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

Atpakaļ