Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 03/10/2023

Tiesa apstiprina prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā

Attēls: Tiesa apstiprina prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā

Rīgas pilsētas tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukta kādas SIA atbildīgā amatpersona par to, ka slēpa ar nodokli apliekamo objektu un izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, lēma apstiprināt Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurora un apsūdzētā noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. SIA atbildīgā amatpersona atzīta par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu, kas noteikta nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Tāpat SIA atbildīgajai amatpersonai uz vienu gadu atņemtas tiesības ieņemt valdes locekļa amatu komercsabiedrībā. Spriedums ir stājies likumīgā spēkā.

Notiesātais, būdams SIA atbildīgā amatpersona – valdes priekšsēdētājs ar tiesībām pārstāvēt sabiedrību atsevišķi – un faktiskais vadītājs, mantkārīgu motīvu vadīts, nolēma nodrošināt SIA nepamatotu izslēgšanu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra un nedeklarēt Valsts ieņēmumu dienestā ar PVN apliekamos darījumus un to vērtību, lai SIA tādējādi varētu slēpt ar PVN apliekamos darījumus un izvairīties no PVN nomaksas.

Notiesātais organizēja SIA saimniecisko darbību un bija atbildīgs par PVN deklarāciju iesniegšanu, PVN aprēķināšanu un iemaksāšanu valsts budžetā. Laika periodā no 2015. gada februāra līdz 2018. gada janvārim viņš slēpa SIA veiktos ar PVN apliekamos darījumus, kuru kopējā vērtība bija 1 082 713,15 eiro (bez PVN), izvairoties no PVN nomaksas un nodarot Latvijas Republikai zaudējumus 227 369,75 eiro apmērā.

Izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, SIA atbildīgās amatpersonas personību, atbildību mīkstinošos apstākļus un atbildību pastiprinošo apstākļu neesību, to, ka SIA atbildīgā amatpersona kā apsūdzētais atzina savu vainu un pilnībā atlīdzināja pieteikto kaitējuma kompensāciju 227 369,75 eiro apmērā, kā arī izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, prokurors ar viņu noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, ko tiesa apstiprināja.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ