Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 04/07/2023

Tiesa apstiprina prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto lietā par krāpšanu

Attēls: Tiesa apstiprina prokurora noslēgto vienošanos ar apsūdzēto lietā par krāpšanu

2023. gada 30. jūnijā Daugavpils tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukta kāda sieviete par krāpšanu, lēma apstiprināt Dienvidlatgales prokuratūras prokurores un apsūdzētās noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Apsūdzētā atzīta par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar sabiedrisko darbu uz 180 stundām, kā arī no apsūdzētās valsts labā tika piedzīta mantiskā kaitējuma kompensācija 6527,86 eiro apmērā.

Apsūdzētā sieviete bija kāda SIA valdes locekle un viņai radās nodoms ar viltu iegūt sev no valsts nepamatoti palielinātu bezdarbnieka pabalstu un kādai SIA darba ņēmējai nepamatoti palielināt maternitātes pabalstu. Lai izvairītos no atbildības par noziedzīgā nodoma īstenošanu un slēptu faktisko vadītāju, apsūdzētā organizēja SIA pārreģistrēšanu uz citu personu, pēc kā viņa turpināja faktiski vadīt SIA saimniecisko darbību, neturpinot darba tiesiskās attiecības šajā sabiedrībā. Apsūdzētā apzinājās, ka paredzamais bezdarbnieka un maternitātes pabalsta apmērs ir atkarīgs no SIA mikrouzņēmuma nodokļa deklarācijā norādītajiem apgrozījumiem, viņa mākslīgi palielināja apgrozījumu par konkrētu periodu un nodeva to SIA grāmatvedei, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā tika iesniegta SIA nodokļa deklarācija par summu, kas neatbilst patiesībai.

Apsūdzētā sieviete iesniedza Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) iesniegumu ar lūgumu piešķirt bezdarbnieka pabalstu. VSAA, pieņemot lēmumu neņēma vērā mikrouzņēmuma nodokļa deklarācijā norādītās nepatiesās ziņas, līdz ar to no apsūdzētās gribas neatkarīgu iemeslu dēļ viņai netika izmaksāts bezdarbnieka pabalsts vairāk nekā 10 000 eiro apmērā.

Savukārt, izskatot SIA darbinieces iesniegto iesniegumu par maternitātes pabalsta piešķiršanu, VSAA būdama maldināta par faktiskajiem apstākļiem, izmaksāja viņai maternitātes pabalstu 6514,28 eiro apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanā apsūdzētā sieviete savu vainu neatzina, bet tiesas procesa laikā savu vainu atzina un pieteica lūgumu par vienošanās noslēgšanu ar prokuroru par vainas atzīšanu un sodu, ko tiesa apstiprināja.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ