Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 19/10/2023

Tiesa ar brīvības atņemšanu soda personu stand alone lietā

Attēls: Tiesa ar brīvības atņemšanu soda personu stand alone lietā

Rīgas rajona tiesa, izskatot krimināllietu, kurā apsūdzēta sieviete par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, atzina viņu par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņai reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un probācijas uzraudzību uz vienu gadu.

2019. gada aprīlī lidostas “Rīga” pasažieru terminālī tika veikta kāda ielidojošā reisa pasažieru un reģistrētās bagāžas muitas pārbaude. Tika pārbaudīta arī kāda sieviete, kura deklarēja sev līdzi esošo skaidru naudu – 243 000 ASV dolāru un 36 223 eiro – un nespēja tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem ticami izskaidrot skaidras naudas līdzekļu izcelsmi. Izvērtējot tiesībsargājošo iestāžu rīcībā esošās ziņas par personu un pastāvot pamatotām aizdomām par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika nolemts uzsākt kriminālprocesu, lai pārbaudītu naudas līdzekļu, ar kuriem tika veiktas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas darbības, izcelsmi.

Atbilstoši Kriminālprocesa likumā noteiktajam, ja kriminālprocesā iesaistītā persona apgalvo, ka manta nav uzskatāma par noziedzīgi iegūtu, pienākums pierādīt attiecīgās mantas izcelsmes likumību ir šai personai. Ņemot vērā minēto, tiesa, izvērtējot apsūdzības puses iesniegto pierādījumu kopumu un aizstāvības puses iesniegtās ziņas par līdzekļu iespējamo izcelsmi, konstatēja, ka apsūdzētā persona nespēj sniegt ticamas un pārbaudāmas ziņas par viņas ievesto skaidras naudas līdzekļu izcelsmes likumību, līdz ar to tika atzīta par vainīgu viņai celtajā apsūdzībā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Tiesas ieskatā, prokurors ir veicis visu par apsūdzētās ienākumiem noskaidroto ziņu analīzi un ir aprēķināts hipotētiskais naudas līdzekļu daudzums, kas varēja būt apsūdzētās rīcībā. Ņemot vērā, ka šos aprēķinus aizstāvība nav apstrīdējusi, iesniedzot citus savos pierādījumos vai ziņās balstītus aprēķinus par apsūdzētās ienākumu apmēru, un nav arī atspēkojusi tos ar citiem ticamiem pierādījumiem, tad tiesa atzina, ka šie aprēķini ir pieļaujami un analizējami saistībā ar lietas pierādīšanas priekšmetu.

Tiesa atzina, ka krimināllietā nav konstatēts konkrēts predikatīvs noziegums, tādējādi ir pamats runāt par autonomās legalizēšanas jeb stand alone gadījumu, t.i., kad tiešā mantas izcelsme nav zināma. Tiesa konstatēja un pievienojās prokurora paustajam, ka konkrētajā lietā pie apsūdzētās sievietes atrasto skaidrās naudas līdzekļu  noziedzīgā izcelsme ir pierādīta  ar netiešo pierādīšanas metodi, t.i., ar pierādījumiem šajā lietā, t.sk. pārbaudot pašas apsūdzētās sniegtās ziņas par naudas līdzekļu izcelsmi, ir izslēgta konkrēto naudas līdzekļu likumīgas izcelsmes iespējamība.

Tiesas ieskatā, gadījumā, ja objekta, t.i., skaidras naudas līdzekļu izcelsme nav saistīta ar zināmu legālu avotu, ir pamats secināt, ka tad tai jābūt saistītai ar noziedzīgu avotu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ