Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 22/11/2023

Tiesā nonāk lieta par huligānismu, kurā cietušie ir LGBT kopienas pārstāvji

Attēls: Tiesā nonāk lieta par huligānismu, kurā cietušie ir LGBT kopienas pārstāvji

Tiesai nosūtīta krimināllieta vīrieša apsūdzībā par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaudās acīmredzamā necieņā pret sabiedrību un bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru (huligānisms), nodarot cietušajiem miesas bojājumus.

Kā iepriekš publiski izskanējis, 2023. gada 4. maijā Daugavpilī apsūdzētais satika cietušo un viņa draugu, ar kuriem iepriekš nebija pazīstami un palūdza viņiem mobilo telefonu, lai veiktu zvanu. Apsūdzētais savstarpējās sarunas laikā ar cietušo, saprata, ka viņš un viņa draugs ir netradicionālās seksuālās orientācijas pārstāvji un pieder lesbiešu, geju, biseksuāļu un transvestītu (LGBT) kopienai. Apsūdzētais, būdams alkohola ietekmē, homofobisku motīvu vadīts, izrādot necieņu, bezkaunīgi sāka nicināt cietušo un viņa draugu par piederību LGBT kopienai. Apsūdzētais sāka uzvesties agresīvi un izaicinoši, provocējot cietušo uz kautiņu, pēc kā vairākas reizes viņam iesita ar dūrēm pa seju, nogāžot cietušo zemē, kur turpināja viņu sist, nodarot viņam miesas bojājumus. Apsūdzētais, atstājot notikuma vietu, satika citu personu, kura arī pieder LGBT kopienai, un arī viņai iesita pa seju.  

Iepriekš prokuratūra informēja, ka Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore, izmantojot noteiktās amatā augstāka prokurora tiesības un pilnvaras, izskatīja Daugavpilī izbeigtā kriminālprocesa, kurš par iespējamu huligānismu tika uzsākts 2023. gada 6. maijā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirknī, materiālus, kur Izmeklēšanas nodaļas vecākais inspektors pieņēma lēmumu par konkrētā kriminālprocesa izbeigšanu. Prokurore, pārbaudot izbeigtā kriminālprocesa materiālus un izvērtējot procesa virzītāja lēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu pieņemšanas motivācijas pamatotību, kā arī šajā kriminālprocesā savākto pierādījumu kopumu, konstatēja, ka lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir pieņemts priekšlaicīgi, tamdēļ ir atceļams kā nepamatots un kriminālprocess atjaunojams. Atjaunotā kriminālprocesa izmeklēšanu veica Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurora pienākumu izpildītājs, kas rezultējies ar minētās personas saukšanu pie kriminālatbildības, pirmstiesas kriminālprocesa pabeigšanu un krimināllietas nodošanu tiesai.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Latgales rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ