Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 26/04/2023

Tiesās vīrieti par prettiesiska labuma nodošanu personai, lai, neveicot vakcināciju, saņemtu Covid 19 vakcinācijas sertifikātu, un šī sertifikāta izmantošanu

Attēls: Tiesās vīrieti par prettiesiska labuma nodošanu personai, lai, neveicot vakcināciju, saņemtu Covid 19 vakcinācijas sertifikātu, un šī sertifikāta izmantošanu

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzēta persona par prettiesiska labuma nodošanu ar starpnieku valsts institūcijas pilnvarotajai personai, kura nav valsts amatpersona, lai tā, izmantojot savas pilnvaras, E-veselības sistēmā ievadītu apzināti nepatiesus datus par it kā notikušu vakcināciju pret Covid-19 un apsūdzētais saņemtu sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu. Apsūdzība uzrādīta arī par šī viltotā vakcinācijas sertifikāta vairākkārtīgu izmantošanu Covid-19 infekcijas laikā.

Apsūdzētā persona ar starpnieku nodeva 400 eiro kādai citai personai, kuras pilnvarās bija veikt valsts apmaksātu vakcināciju pret Covid-19 un vakcinācijas fakta dokumentēšanu, lai tā neveiktu apsūdzētajam vakcināciju pret Covid-19, bet veiktu darbības, kuru rezultātā E-veselības sistēmā varētu iegūt digitālo Covid-19 sertifikātu par veiktu vakcināciju.

Rezultātā E-veselības sistēmā tika ievadīta nepatiesa informācija par to, ka apsūdzētā persona it kā ir vakcinēta pret Covid-19, tādējādi viņai padarot pieejamu sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu par vakcināciju pret koronavīrusa SARS-CoV-2 izraisīto saslimšanu.

Turklāt apsūdzētā persona, apzinoties, ka vakcinācijas sertifikāts ir viltots, izmantoja to un brīvi pārvietojās Covid-19 infekcijas laikā.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ