Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Informācija par aktualitātēm

Publicēts 07/03/2023

Vienoti nodrošināt taisnīgumu Ukrainai

Attēls: Vienoti nodrošināt taisnīgumu Ukrainai

2023. gada 3.–5. martā Ļvivā (Ukraina) norisinājās Ukrainas Ģenerālprokuratūras organizēta starptautiska konference “Vienoti taisnīgumam”, pulcējot daudzas ieinteresētās personas, kuras iesaistītas centienos nodrošināt atbildību par iespējamiem kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru, kas, iespējams, izdarīti Ukrainā.

Konferenci oficiāli atklāja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelenskyi), kā arī Eiropas Komisijas prezidentes Ursulas fon der Leienas (Ursula von der Leyen) video vēstījums, un dalībnieku vidū bija Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins (Andriy Kostin), Eiropas tieslietu komisārs Didjē Reinders (Didier Reynders) un Starptautiskās Krimināltiesas Prokuratūras (Office of the Prosecutor of the International Criminal Court) prokurors Karims Hans (Karim A. A. Khan QC). Konferencē ar uzrunām uzstājās arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Valsts prezidenta kundze Andra Levite.

Trīs dienu laikā notika daudzas paneļdiskusijas par dažādām tēmām, kas saistītas ar pastāvīgajiem centieniem nodrošināt taisnīgumu Ukrainas tautai.

Uz Ļvivu bija devies arī ģenerālprokurors Juris Stukāns.

“Aizvadītā konference, tajā izskanējusī informācija un paustie secinājumi viennozīmīgi pierāda – pasaule ir kopā ar Ukrainu,” norāda ģenerālprokurors Juris Stukāns. Viņaprāt, mūsdienu globalizācijas apstākļos vairs nevar runāt par atsevišķām valstīm, jautājumi ir jārisina kopā. Vienas valsts rīcība viennozīmīgi ietekmē visas citas valstis. “Saskaņā ar Ukrainas Ģenerālprokuratūras informāciju karadarbībā Ukrainā dzīvību zaudējuši jau 9600 civiliedzīvotāji, viņu vidū vairāk nekā 460 bērnu. Ukrainas Ģenerālprokuratūra ir fiksējusi vairāk nekā 87 000 noziegumu, kas saistīti ar Krievijas agresiju. Tas ir prātam neaptverami, šausminoši. Ņemot vērā milzīgos ekonomiskos zaudējumus un cilvēku upurus Ukrainā, visiem ir jārīkojas, lai pēc iespējas ātrāk panāktu kara izbeigšanu,” uzsver ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Līdztekus konferencei apvienotās izmeklēšanas grupas (Joint Investigation Team – JIT) septiņas partnervalstis – Ukraina, Lietuva, Polija, Igaunija, Latvija, Slovākija un Rumānija – nolēma grozīt savstarpēji parakstīto JIT līgumu, lai atspoguļotu Starptautiskā centra agresijas noziegumu kriminālvajāšanai (International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression –ICPA) turpmāko lomu.

JIT ar Eirojusta atbalstu tika izveidota 2022. gada 25. martā starp Lietuvu, Poliju un Ukrainu,  aprīļa beigās tai pievienojās arī Starptautiskās Krimināltiesas Prokuratūra. Maijā JIT pievienojās Latvija, Igaunija un Slovākija, savukārt 13. oktobrī līgumu par pievienošanos JIT parakstīja arī Rumānija. JIT galvenais mērķis ir veicināt un koordinēt izmeklēšanas un kriminālvajāšanas darbības starp iesaistītajām valstīm un Starptautiskās Krimināltiesas Prokuratūru. ICPA būs daļa no esošās JIT atbalsta struktūras, īpašu uzmanību pievēršot agresijas noziegumu izmeklēšanas atbalstam un uzlabošanai. Grozījumi JIT līgumā piešķir Eirojustam lomu ICPA atbalstīšanā, kā arī paredz, ka JIT dalībvalstis varēs iegūt papildu finansiālu, loģistikas un darbības atbalstu.

Lai sekmētu ciešāku nacionālo izmeklēšanu un kriminālvajāšanu par iespējamiem starptautiskajiem kara noziegumiem, kas izdarīti Ukrainā, koordināciju starp Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) un JIT partnervalstīm,  piektdien, 3. martā, Ļvivā JIT partnervalstu pārstāvji, tostarp ģenerālprokurors Juris Stukāns, parakstīja Saprašanās Memorandu ar ASV Tieslietu departamentu. Memorandu no ASV puses parakstīja ģenerālprokurors Meriks B. Gārlends (Merrick B. Garland). Memorands iespējo sadarbību un informācijas apmaiņu starp partnervalstīm, kā arī paredz ASV iestāžu dalību ar Eirojusta atbalstu organizētajās koordinācijas sanāksmēs.

Ieva Šomina
Latvijas Republikas prokuratūras
Administratīvā direktora dienesta
Komunikācijas un sabiedrisko attiecību
nodaļas vadītāja
Tālrunis: 67044586
e-pasts: Ieva.Somina@lrp.gov.lv

 

Atpakaļ