Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Kurzemes tiesas apgabals

Publicēts 17/01/2023

Par mēģinājumu izvarot sievieti – brīvības atņemšana uz četriem gadiem

Attēls: Par mēģinājumu izvarot sievieti – brīvības atņemšana uz četriem gadiem

2023. gada 9. janvārī Kurzemes rajona tiesa slēgtā tiesas sēdē izskatīja krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par to, ka mēģināja izdarīt dzimumaktu pret cietušās gribu, lietojot vardarbību, un pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru minēto vīrieti atzina par vainīgu viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda sodu – brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem.

Kā izriet no tiesas sprieduma, vīrietis pērnā gada 29. jūnija naktī, atrodoties savas paziņas dzīvoklī Ventspilī, ar tajā pašā dienā iepazīto cietušo sievieti un citām paziņām kopīgi lietoja alkoholu. Izmantojot brīdi, kad ar cietušo sievieti faktiski bija palicis dzīvoklī divatā, apsūdzētais, būdams alkohola ietekmē, nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi, pielietojot vardarbību, mēģināja sievieti izvarot. Cietušajai sievietei, izrādot pretestību, izdevās izrauties no vīrieša satvērieniem un izkļūt no dzīvokļa. Par notikušo sieviete nekavējoties paziņoja policijai.

Tiesa piemēroja apsūdzētajam tādu sodu, kādu tiesas debatēs lūdza Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurore, tāpēc prokurore neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu, lai iesniegtu apelācijas protestu.

Savukārt apsūdzētais, aizstāvis vai cietusī desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ