Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Kurzemes tiesas apgabals

Publicēts 16/11/2023

Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos – mūža ieslodzījums

Attēls: Par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos – mūža ieslodzījums

2023. gada 13. novembrī Kurzemes rajona tiesa, izskatot krimiāllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par savas 92 gadus vecās paziņas noslepkavošanu, kas izdarīta ar sevišķu cietsirdību,  nodurot viņu ar daudzkārtējiem asa priekšmeta dūrieniem, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu slepkavības izdarīšanā pastiprinošos apstākļos un piesprieda viņam mūža ieslodzījumu.

Kā izriet no apsūdzības, pērnā gada 22. septembrī apsūdzētais, būdams psihotropo vielu ietekmē, nolūkā nolaupīt seniorei piederošo naudu, iekļuva viņas dzīvoklī. Apsūdzētais, izmantojot seniores bezpalīdzības stāvokli, proti, apstākli, ka viņa sava vecuma un nevarīguma dēļ nespēj pretoties, ar līdzpaņemto duroši griezošu naža veida priekšmetu uzbruka un sadūra viņu ar piecpadsmit dūrieniem, kā rezultātā iestājās seniores nāve. Pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas apsūdzētais slepeni nolaupīja seniorei piederošo maku ar tajā esošo naudu 770 eiro.  

Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurore izteica viedokli piemērot apsūdzētajam mūža ieslodzījumu, kas ir Krimināllikumā paredzētais bargākais soda mērs, tāpēc ar tiesas piespriesto sodu prokurore ir apmierināta un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ