Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Latgales tiesas apgabals

Publicēts 08/02/2023

Par kukuļa izspiešanu apgabaltiesa piemēro reālu brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju

Attēls: Par kukuļa izspiešanu apgabaltiesa piemēro reālu brīvības atņemšanu un mantas konfiskāciju

2023. gada 1. februārī Rīgas apgabaltiesa pasludināja spriedumu, ar kuru tika apmierināts Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurora iesniegtais apelācijas protests par Ekonomisko lietu tiesas spriedumu, ar kuru Valsts policijas amatpersonai par 200 eiro kukuļa izspiešanu tika piespriests brīvības atņemšanas sods nosacīti bez mantas konfiskācijas.

Lietā noskaidrots, ka apsūdzētajam Valsts policijas inspektoram 2019. gada 4. augustā dienesta pienākumu pildīšanas laikā Rēzeknē radās aizdomas par kāda transportlīdzekļa vadītāja vadīšanas spējām. Pēc transportlīdzekļa apturēšanas un tā vadītāja alkohola koncentrācijas pārbaudes veikšanas tika noskaidrots, ka transportlīdzekļa vadītāja izelpā konstatētā alkohola koncentrācija nepārsniedz maksimāli pieļaujamo. Apsūdzētais to nepateica transportlīdzekļa vadītājam, bet kukuļa izspiešanas nolūkā informēja viņu par iespēju samaksāt 200 eiro un izvairīties no administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanas un 680 eiro soda, kā arī transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanas uz vienu gadu. Prasīto naudas summu apsūdzētais saņēma.

Par pirmās instances tiesas spriedumu Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors iesniedza apelācijas protestu daļā par soda noteikšanu, lūdzot šajā daļā atcelt pirmās instances tiesas spriedumu, izslēgt no tā nepamatoti konstatētu atbildību mīkstinošu apstākli, kā arī konstatēt atbildību pastiprinošu apstākli un sodīt apsūdzēto ar reālu brīvības atņemšanu, konfiscējot divus transportlīdzekļus.

Rīgas apgabaltiesa konstatēja, ka apsūdzētā vainas atzīšana un nožēlošana pirmās instances tiesā nepamatoti atzīts par atbildību mīkstinošu apstākli. Vienlaikus Rīgas apgabaltiesa apsūdzētā darbībās konstatēja atbildību pastiprinošu apstākli – apzināti nepatiesu liecību sniegšanu iztiesāšanas laikā Ekonomisko lietu tiesā.

Rīgas apgabaltiesa nosprieda sodīt apsūdzēto bijušo Valsts policijas amatpersonu ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem un probācijas uzraudzību uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, atņemot tiesības ieņemt amatpersonas amatus Valsts policijā uz pieciem gadiem un konfiscējot vienu transportlīdzekli.

Minētais nolēmums vēl nav stājies spēkā un to iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ