Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 22/02/2023

Prokuratūra tiesai nosūtījusi krimināllietu par 2000 ASV dolāru kukuļa pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona

Attēls: Prokuratūra tiesai nosūtījusi krimināllietu par 2000 ASV dolāru kukuļa pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta Valsts robežsardzes Terehovas robežkontroles punkta kāda amatpersona par to, ka viņa, izmantojot savu dienesta stāvokli, ar starpnieku pieņēma kukuli 2000 ASV dolāru apmērā pirms kādas likumīgas darbības neizdarīšanas. Persona apsūdzēta arī par to, ka, izmantojot savu dienesta stāvokli, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās nelikumīgi pārvietoja personu pāri valsts robežai.

Saskaņā ar apsūdzību pērnā gada februārī apsūdzētā amatpersona Terehovas robežkontroles punktā veica savus tiešos amata pienākumus un zināja, ka ar pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrotas personas, pret kuru kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, vadīto kravas transportlīdzekli robežu nelikumīgi šķērsos kāda cita persona. Izmantojot transportlīdzekļa vadītāju kā starpnieku, apsūdzētā amatpersona pieņēma kukuli 2000 ASV dolāru apmērā no kādas pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrotas personas, lai robežkontroles laikā viņa nepārbaudītu, vai šai citai personai, kura šķērsoja robežu, ir visi nepieciešamie dokumenti, kas piešķir tiesības ieceļot Latvijas Republikā.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Rēzeknes tiesai.

Savukārt no šī kriminālprocesa atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā pie kriminālatbildības saukts kravas transportlīdzekļa vadītājs par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un starpniecību kukuļošanā (likuma redakcijā līdz 03.05.2022.). Apsūdzētais pilnībā piekrita viņam inkriminēto noziedzīgo nodarījumu apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu un to nožēloja.

Prokurors, ņemot vērā apsūdzētā izdarīto noziedzīgo nodarījumu raksturu, smagumu, viņa attieksmi pret izdarīto, kā arī to, ka persona no pirmās dienas, kad tika iesaistīta kriminālprocesā, izmantoja iespēju sadarboties un sniedza liecības, kas būtiski veicināja amatpersonas izdarīto noziedzīgo nodarījumu atklāšanu, guva pārliecību, ka apsūdzētajam vīrietim nevajadzētu piemērot ar brīvības atņemšanu saistītu sodu, taču viņu nevar atstāt nesodītu.

Ar prokurora priekšrakstu par sodu apsūdzētajam kravas transportlīdzekļa vadītājam piemērots naudas sods – 7440 eiro.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Prokuratūra rosina ikvienu personu, no kuras tiek pieprasīts, izspiests vai ticis pieņemts kukulis, par šāda veida valsts amatpersonu darbībām nekavējoties ziņot tiesībaizsardzības iestādēm, primāri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vai Iekšējās drošības birojam, kas specializējas šāda veida noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Atbilstoši Krimināllikuma 324. panta pirmajai daļai personu, kura devusi kukuli, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņo par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ