Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Rīgas tiesas apgabals

Publicēts 03/02/2023

Tiesās vīrieti par seksuālu vardarbību pret personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un vardarbīgu apiešanos ar viņu un saviem mazgadīgajiem bērniem

Attēls: Tiesās vīrieti par seksuālu vardarbību pret personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un vardarbīgu apiešanos ar viņu un saviem mazgadīgajiem bērniem

2023. gada 26. janvārī Rīgas Austrumu prokuratūras prokurore tiesai nodeva krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par to, ka izdarīja seksuāla rakstura darbības nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušās ķermeni, izdarīja orālus aktus un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu iekļūšanu cietušās ķermenī, ko izdarīja ar savas dzīvesbiedres meitu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, pielietojot vardarbību un izmantojot viņas uzticību, kā arī vardarbīgi apgājās ar viņu un saviem diviem mazgadīgajiem bērniem.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais laika periodā no 2021. gada decembra līdz 2022. gada martam, dzīvojot kopīgā saimniecībā ar savas dzīvesbiedres meitu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, un izmantojot to, ka atradās divatā ar viņu un neviens netraucēja viņa prettiesisko darbību veikšanu, kā arī izmantojot cietušās uzticēšanos viņam kā ģimenes loceklim, būdams alkohola ietekmē, pret cietušās gribu vairākkārtīgi vardarbīgi veica seksuāla rakstura darbības ar viņu. Turklāt vienu reizi apsūdzētais mēģināja meiteni izvarot, kā arī vairākkārtīgi cietsirdīgi un vardarbīgi apgājās ar viņu.

Apsūdzētā vīrieša prettiesisko darbību rezultātā tika apdraudēta cietušās dzimumneaizskaramība, tikumība un normāla fiziskā un garīgā attīstība.

Apsūdzētais vīrietis arī cietsirdīgi un vardarbīgi apgājās ar saviem diviem mazgadīgajiem bērniem. Vīrietis, apzinoties, ka viņa mazgadīgie bērni ir materiāli, morāli un citādi atkarīgi no viņa, laika periodā no 2020. gada septembra līdz 2022. gada maijam, būdams alkohola ietekmē, dusmu vadīts par dažāda rakstura sadzīviskām lietām, nolūkā sodīt sita savus mazgadīgos bērnus gan ar siksnu pa dažādām ķermeņa daļām, gan ar dūrēm pa visu ķermeni. Tādējādi apsūdzētais nodarīja mazgadīgajiem fiziskas un arī psihiskas ciešanas.

Apsūdzētajam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
Preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ