Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 07/03/2024

Eduards Muižnieks: dzīvē liela nozīme ir hobijam, kas sniedz patiesu prieku un spēj aizraut

Attēls: Eduards Muižnieks: dzīvē liela nozīme ir hobijam, kas sniedz patiesu prieku un spēj aizraut

Iepazīstinām ar mūsu kolēģi Eduardu Muižnieku – Latvijas Republikas prokuratūras Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokuroru –, kurš intervijā stāsta par savu aizraušanos no darba brīvajā laikā – dārzniecību.

Iepazīšanās ar dārzniecību skolas laikā

Mans ceļš košajā dārzniecības pasaulē iesākās sešpadsmit gadu vecumā, kad no skolas brīvajā laikā sāku strādāt dārzniecībā, kas nodarbojās ar dārzu apsaimniekošanu lielā ēdināšanas nozares uzņēmumā. Sākotnēji tas bija darbs patīkamā vidē, kur nopelnīt kabatas naudu, bet ātri vien man tas iepatikās arvien vairāk, jo katru dienu varēju redzēt sava darba rezultātu – skaistu dārzu, par kuru priecājās tā apmeklētāji un pateicās par ieguldīto darbu. Arī pats baudīju dārza izveides un pārveides radošo procesu, kas nekad neapstājās un nebeidzās. Mācījos no profesionāliem dārzniekiem, kuru iedvesmots aizsāku ar dārzniecību nodarboties arī ārpus darba laika.

Studiju, darba un hobija apvienošana

Studiju gados, turpinot strādāt dārzniecībā, sāku izveidot paša radītās pirmās dobītes Anniņmuižas parkā, kur man tika dota iespēja izpausties tukšā laukumā, kurā sākotnēji pat zāle īsti negribēja augt. Pielietojot iepriekš uzkrātās zināšanas un mācoties no paša kļūdām, kā arī turpinot apgūt jaunas zināšanas dārzniecības jomā, pamazām iekopu daļu no Anniņmuižas parka, desmit gadu laikā izveidojot desmit jaunas dobes, kā arī rūpējoties par zālienu un krūmiem.

Lai gan ikdiena bija ļoti noslogota lekcijās un studiju procesā, kā arī darbā trīs darba vietās, vēlme atlikušajā laikā turpināt iekopt savu dārziņu nekad nemazinājās. Tā bija iespēja atslābināties no ikdienas rūpēm, pārdomāt ikdienas lietas mierā un putnu kora ielenkumā tikai divdesmit minūšu attālumā no Rīgas centra. Vēlāk padomus un palīdzību dārza darbos sāka lūgt arī pazīstami cilvēki. Vienmēr cenšos viņiem palīdzēt ar padomu vai praktisku darbu.

Dārza darbi kā atslodze no ikdienas prokuratūrā

Sava dārziņa kopšanu un pilnveidošanu turpināju arī uzsākot darba gaitas prokuratūrā. Joprojām vislielāko prieku sagādā iespēja pēc garas un bieži vien emocionāli saspringtas darba dienas darboties parkā, stādot un laistot augus vai darot citus darbus, lai uzturētu un izveidotu arvien lielāku un skaistāku dārzu. Tāpat kā darbā dārzniecībā, arī hobija pēc kopjot savu dārzu, kas atradās visiem brīvi pieejamā parkā, lielu gandarījumu deva garāmgājēju un apkārtnes iedzīvotāju prieks un pateicība par sakopto teritoriju.

Ar laiku, apvienojot dārza augus un dabas veltes ar floristikas elementiem, sāku gatavot ikgadējus dekorus ziemas laikam, tādējādi pagarinot augu dzīvi un radot krāšņumu telpās arī ziemā.

Sirdij tīkama hobija nozīme ikdienā

Uzskatu, ka liela nozīme ir hobijam, kas sniedz patiesu prieku un spēj aizraut ārpus darba laika. Man tā ir iespēja radoši izpausties un atslēgties no darba ikdienas, kas mēdz nogurdināt gan morāli, gan fiziski.

Iedvesmas vārdi tiem, kuri vēlas uzsākt savu ceļu dārzniecībā

Lai uzsāktu darboties ar dārza lietām, pietiek ar pirmo iestādīto puķīti savā pagalmā, kas var būt sākums aizraujošam un krāšņam ceļam pretī savam mazdārziņam vai krāšņam daiļdārzam. Tuvojoties pavasarim, ar katru dienu pieaug vēlme ātrāk ieraudzīt pirmos rudenī iestādīto puķu sīpolu asnus un ziedu pumpurus, kā arī sajust koku un krūmu ziedu smaržas, jo pavasara ziedu krāšņums ir kas īpašs katru gadu un rada neviltotu prieku ikdienas dzīvē.

 

Atpakaļ