Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/03/2024

Karš Ukrainā - Krievijas uzbrukumi iznīcina Ukrainas kultūras mantojumu

Attēls: Karš Ukrainā - Krievijas uzbrukumi iznīcina Ukrainas kultūras mantojumu

Februārī apritēja divi gadi kopš Krievija sāka plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Turpinoties agresorvalsts izvērstajai, neizprovocētajai militārajai agresijai pret Ukrainu, tiek fiksēti aizvien jauni kara noziegumi, izpostīti arvien vairāk civilās infrastruktūras objekti, tiek nogalināts arvien vairāk civiliedzīvotāju, tostarp – bērnu. Līdztekus cilvēku upuriem un civilās infrastruktūras postījumiem, milzīgs kaitējums tiek nodarīts arī Ukrainas kultūras mantojumam, tāpēc februārī uz konferenci “Vienoti taisnīgumam. Vienoti mantojumam.” Kijivā pulcējās vairāk nekā 400 eksperti, lai novērtētu postījumu apmērus. Kā norādīja Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins, Ukrainā ir izpostītas vai bojātas vairāk nekā 900 kultūras mantojuma vietas, tostarp, arhitektūras pieminekļi, baznīcas, muzeji, vēstures objekti. Ukrainas kultūras mantojumam nodarītie zaudējumi tiek lēsti 19 miljardu dolāru apmērā.

Līdztekus konferencei norisinājās arī apvienotās izmeklēšanas grupas (AIG) septiņu dalībvalstu pārstāvju tikšanās, kuras laikā tika parakstīta vienošanās un AIG par iespējamiem smagiem starptautiskiem noziegumiem Ukrainā darbs tika pagarināts par diviem gadiem.

Vien trīs nedēļas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Eurojust atbalstīja AIG izveidi, ko 2022. gada 25. martā izveidoja Lietuva, Polija un Ukraina. Par tās dalībvalstīm 2022. gada 30. maijā kļuva Igaunija, Latvija un Slovākija, un Rumānija, kas pievienojās 2022. gada 13. oktobrī. 2023. gada 3. martā septiņu AIG dalībvalstu iestādes parakstīja saprašanās memorandu ar Amerikas Savienoto Valstu Tieslietu departamentu.

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins: "Krievijas zvērību raksturā un apjomā ir nepārprotamas genocīda pazīmes. Agresors nogalina mūsu cilvēkus, laupa mums nākotni, nolaupot desmitiem tūkstošu mūsu bērnu un mēģina izdzēst mūsu vēsturi, iznīcinot mūsu kultūras mantojumu. Tāpēc mēs apvienojam savus centienus, lai sauktu Krieviju pie atbildības par visiem tās noziegumiem: kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci, agresijas noziegumiem un genocīdu."

Vairāk informācijas šeit (angļu valodā) 
Dati un attēli: Ukrainas Ģenerālprokuratūra 

Atpakaļ