Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 29/02/2024

Kopējās izmeklēšanas grupas par iespējamiem smagiem starptautiskiem noziegumiem Ukrainā darbs pagarināts par diviem gadiem

Attēls: Kopējās izmeklēšanas grupas par iespējamiem smagiem starptautiskiem noziegumiem Ukrainā darbs pagarināts par diviem gadiem

Septiņu dalībvalstu iestādes, kas darbojas kopējā izmeklēšanas grupā (KIG) par iespējamiem smagiem starptautiskiem noziegumiem, kas pastrādāti Ukrainā, ir vienojušās pagarināt KIG darbību uz diviem gadiem. Iesaistīto valstu ģenerālprokurori parakstīja lēmumu par šo pagarinājumu koordinācijas sanāksmē, kas šodien notika Kijivā, Ukrainā. Sanāksme notika vienlaikus ar konferenci "Vienoti par taisnīgumu", kas arī šodien notika Kijivā.

 

 

 

Vien trīs nedēļas pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Eurojust atbalstīja KIG izveidi, ko 2022. gada 25. martā izveidoja Lietuva, Polija un Ukraina. Par tās dalībvalstīm 2022. gada 30. maijā kļuva Igaunija, Latvija un Slovākija, un Rumānija, kas pievienojās 2022. gada 13. oktobrī. 2023. gada 3. martā septiņu KIG dalībvalstu iestādes parakstīja saprašanās memorandu ar Amerikas Savienoto Valstu Tieslietu departamentu.

Starptautiskās Krimināltiesas prokurora birojs (SKT) un Eiropols darbojas KIG sastāvā attiecīgi no 2022. gada aprīļa un 2023. gada oktobra.

Kopēja izmeklēšanas grupa ir viens no modernākajiem instrumentiem, ko izmanto starptautiskajā sadarbībā krimināllietās un kas ietver juridisku vienošanos starp divu vai vairāku valstu kompetentajām iestādēm kriminālizmeklēšanas veikšanai. KIG par iespējamiem smagiem starptautiskiem noziegumiem, kas pastrādāti Ukrainā mērķis ir veicināt izmeklēšanu un kriminālvajāšanu attiecīgajās valstīs, kā arī izmeklēt tos noziegumus, kuri var tikt nodoti Starptautiskajai Krimināltiesai.

Koordinācijas sanāksmē dalībnieki apsprieda līdzšinējos KIG darba rezultātus un prioritātes nākamajiem diviem gadiem.

Eurojust sniedz KIG juridisko, analītisku, loģistikas un finansiālu atbalstu. Kopš 2022. gada marta Aģentūra ir rīkojusi 22 koordinācijas sanāksmes, kurās piedalījās gan KIG dalībvalstis, gan citu valstu iestādes, kas izmeklē iespējamos smagos starptautiskos noziegumus, kas izdarīti Ukrainā.

KIG saņem atbalstu arī no Galveno starptautisko noziegumu pierādījumu datubāzes (CICED) un Starptautiskā centra saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu (ICPA), ko uztur Eurojust. Plašāku informāciju par dažādiem Eurojust veiktajiem pasākumiem kopš kara sākuma Ukrainā var atrast mūsu īpašajā tīmekļa vietnē, kurā ir atrodamas atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, kā arī preses konferenču un citu saistīto pasākumu ieraksti.

 

Konference “Vienoti par taisnīgumu”

Konference “Vienoti par taisnīgumu”, kas notika 29. februārī Kijivā, pulcēja daudzas ieinteresētās personas, kuras vēlas panākt, lai vainīgie par iespējamu smagu starptautisku noziegumu veikšanu Ukrainā tiktu saukti pie atbildības. Pasākumā, kuru organizēja Ukrainas varas iestādes, galvenā uzmanība tika pievērsta kultūras mantojumam.

Pasākumu ar galveno uzrunu atklāja Ukrainas ģenerālprokurors Andriy Kostin. Runātāju vidū bija Polijas tieslietu ministrs, Lietuvas un Rumānijas ģenerālprokurori un Eurojust priekšsēdētājs Ladislav Hamran.

Atslēgas vārdi:

  • Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu (ICPA)
  • Galveno starptautisko noziegumu pierādījumu datubāze (CICED)
  • Praktiski norādījumi
  • Praktizējošo juristu apmācība
  • Atbalsts ES darba grupai “Freeze and Seize
  • Kopējā izmeklēšanas grupa (KIG) par iespējamiem smagiem starptautiskajiem noziegumiem, kas pastrādāti Ukrainā

 

Informācijas avots: www.eurojust.europa.eu

Foto: @Prosecutor General’s Office, Ukraine

 

 

 

 

Atpakaļ