Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 11/03/2024

Naidīgi un nepieklājīgi izteikumi ne vienmēr vērtējami kā naida noziegums

Attēls: Naidīgi un nepieklājīgi izteikumi ne vienmēr vērtējami kā naida noziegums

Prokuratūrā uzraudzības kārtībā veikta pārbaude par Valsts policijas pieņemto lēmumu izbeigt kriminālprocesu, kas tika veikts saistībā ar kādas krievu valodā runājošas sievietes agresīvu attieksmi pret citu personu, kas notika 2022. gada 28. jūlijā Anniņmuižas bulvārī 41, Rīgā.

Pārbaudes gaitā konstatēts, ka lēmums izbeigt kriminālprocesu ir tiesisks un tajā sniegta pietiekoša un pamatota motivācija secinājumam par noziedzīga nodarījuma, tai skaitā naida nozieguma, sastāva neesamību personas darbībās. Ievērojot to, ka pirmstiesas kriminālprocesā personas darbībās tika konstatētas administratīvā pārkāpuma pazīmes, prokuratūras ieskatā, procesa virzītāja pamatoti, izbeidzot kriminālprocesu, izdalīja no tā materiālus jautājuma lemšanai par administratīvās lietvedības uzsākšanu pēc Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 11. panta. Par šādu pārkāpumu fiziskai personai var piemērot sodu līdz 500 eiro.   

Minētajā gadījumā izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka konflikts izveidojies uz jau iepriekš notikuša notikuma pamata, proti, dažas dienas iepriekš abu pušu starpā notikusi vārdu apmaiņa. Tā rezultātā radās pamats vēlākam konfliktam, kas tika fiksēts videoierakstā. Minētais ieraksts tika publicēts sociālajos tīklos, pēc kā guva ievērojamu rezonansi masu informācijas līdzekļos un sabiedrībā, radot tai atšķirīgu priekštatu par notikuma faktiskajiem apstākļiem.

Prokuratūra norāda, ka bieži vien ikdienas komunikācijā, lietojot terminu "naida runa", ar to tiek saprastas arī naidīgas, nepieklājīgas izteiksmes formas, kas aizskar cilvēka godu un cieņu. Katrs gadījums vērtējams atbilstoši tā faktiskajiem apstākļiem, un tikai tajā gadījumā, kad nodarījuma faktiskās pazīmes sakrīt ar konkrētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikumā, ir pamats atzīt, ka ir izdarīts noziedzīgs nodarījums.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ