Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 27/02/2024

Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu un izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, kurā bojā gāja sieviete, – brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem

Attēls: Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu un izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, kurā bojā gāja sieviete, – brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem

2024. gada 22. februārī Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par to, ka, vadot transportlīdzekli, pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus un izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietušajai tika nodarīti smagi miesas bojājumi, kas izraisīja viņas nāvi, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz astoņiem gadiem, un saglabāja apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu – līdz spriedums stājas likumīgā spēkā.

Saskaņā ar apsūdzību 2023. gada 12. aprīlī uz autoceļa (P-120) Talsi–Stende–Kuldīga Rendas pagastā notika ceļu satiksmes negadījums, kurā frontālā sadursmē tika iesaistīti divi transportlīdzekļi. Apsūdzētais vīrietis, vadot savu transportlīdzekli, iebrauca pretējā braukšanas virziena joslā, kur ietriecās pretim braucošajā transportlīdzeklī. Tā rezultātā notika traģisks ceļu satiksmes negadījums, kurā gāja bojā pretim braucošā transportlīdzekļa vadītāja. 

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka apsūdzētais transportlīdzekli vadīja bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, atrodoties narkotisko un psihotropo vielu ietekmē.

Pirmstiesas procesa laikā apsūdzētais savu vainu neatzina, bet tiesas procesa laikā viņš savu vainu atzina pilnībā.

Transportlīdzeklis pieder citai personai, tāpēc to konfiscēt nedrīkst, bet šādos gadījumos likumā ir paredzēts, ka no noziedzīga nodarījuma izdarītāja piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību. Konkrētajā gadījumā tiesa lēma no apsūdzētā valsts labā piedzīt pilnu automašīnas vērtību – 1395,50 eiro.

Procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ