Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 08/04/2024

Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu un izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietusī sieviete guva smagus miesas bojājumus, – brīvības atņemšana uz četriem gadiem

Attēls: Par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu un izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietusī sieviete guva smagus miesas bojājumus, – brīvības atņemšana uz četriem gadiem

2024. gada 4. aprīlī Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā apsūdzēts vīrietis par to, ka, vadot transportlīdzekli alkohola ietekmē un bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, pārkāpa ceļu satiksmes noteikumus un izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kurā automašīnas pasažiere guva smagus miesas bojājumus, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz septiņiem gadiem.

Apsūdzētais vīrietis, vadot automašīnu Volvo V40, bez valsts reģistrācijas numura zīmes, kurai nebija dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē, tas ir, nebija veikta transportlīdzekļa valsts tehniskā apskate un sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, brauca pa grantēta seguma vietējās nozīmes ceļu Kuldīgas novadā. Apsūdzētais minētajā automašīnā pārvadāja arī pasažieri, kura nebija piesprādzējusies ar drošības jostu. Apsūdzētais vīrietis neizvēlējās tādu braukšanas ātrumu, kas nodrošina ceļu satiksmes drošību, ņemot vērā ceļa apstākļus, savlaicīgi nesamazināja braukšanas ātrumu un pilnībā neapturēja automašīnu, bet turpināja kustību uz priekšu, zaudējot kontroli pār automašīnas vadāmību. Tā rezultātā automašīna nobrauca no ceļa braucamās daļas un apgāzās. Automašīnas pasažiere apsūdzētā izraisītajā minētajā ceļu satiksmes negadījumā guva smagus miesas bojājumus.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka apsūdzētais vīrietis automašīnu vadīja bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas), atrodoties alkohola ietekmē (ar alkohola koncentrāciju asinīs 1,6 promiles).

Transportlīdzeklis pieder citai personai, tāpēc to konfiscēt nedrīkst, bet šādos gadījumos likumā ir paredzēts, ka no noziedzīga nodarījuma izdarītāja piedzen pilnu vai daļēju šā transportlīdzekļa vērtību. Konkrētajā gadījumā tiesa lēma no apsūdzētā valsts labā piedzīt pilnu automašīnas vērtību.

Procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ