Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 12/01/2024

Par huligānismu, kas saistīts ar mantas bojāšanu un iznīcināšanu, kā arī pretošanos varas pārstāvjiem prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai

Attēls: Par huligānismu, kas saistīts ar mantas bojāšanu un iznīcināšanu, kā arī pretošanos varas pārstāvjiem prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai

Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai nosūtījis krimināllietu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai personai par huligānismu, kas saistīts ar Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskās baznīcas mantas bojāšanu un iznīcināšanu, kā arī pretošanos varas pārstāvjiem.

Pirmstiesas procesā noskaidrots, ka 2023. gada 23. jūlijā apsūdzētā persona iegāja Rīgas Vecajā Svētajā Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā Ģertrūdes ielā 8, un, ignorējot sabiedrībā vispārpieņemtās uzvedības normas, draudēja ēkas dežurantei pielietot pret viņu fizisku spēku. Apsūdzētais no līdzi paņemtajām pudelēm pie kristāmtrauka tīši izlēja ūdeni un izkaisīja smiltis, kā arī tīši sasita draudzei piederošo svētbildi, māla vāzi un kolonnas apgaismojuma kupolu.

Pēc trīs dienām Valsts policijā apsūdzētā persona tika pratināta aizturētās personas statusā un, būdama narkotisko vielu ietekmē, sāka izturēties agresīvi. Saņemot no inspektoriem aizrādījumu un aicinājumu nomierināties, apsūdzētais turpināja izturēties agresīvi un pielietoja pret viņiem fizisku spēku.

Tā kā pirmstiesas kriminālprocesa laikā tika noskaidrots, ka šī persona minētos noziedzīgos nodarījumus izdarījusi, būdama nepieskaitāmības stāvoklī, prokurors pieņēma lēmumu par krimināllietas nosūtīšanu tiesai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai.

Medicīniska rakstura piespiedu līdzekli tiesa nosaka personai, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, būdama nepieskaitāmības stāvoklī, vai kura pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas vai sprieduma taisīšanas saslimusi ar tādiem psihiskiem traucējumiem, kas atņēmuši tai spēju saprast savu darbību vai to vadīt, ja šī persona pēc izdarītā nodarījuma rakstura un sava psihiskā stāvokļa ir bīstama sabiedrībai.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ