Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 18/04/2024

Par kanabisa neatļautu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā tiesa apsūdzētajiem piemēro trīs gadu brīvības atņemšanu

Attēls: Par kanabisa neatļautu iegādāšanos un glabāšanu realizācijas nolūkā tiesa apsūdzētajiem piemēro trīs gadu brīvības atņemšanu

Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukts vīrietis un sieviete par to, ka viņi personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās realizācijas nolūkā neatļauti iegādājās un glabāja 94,4888 gramus narkotiskās vielas – kanabisu (izžāvētu marihuānu), kas ir augu valsts produkts ar narkotisko iedarbību un ir aizliegtām sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzinātais augs, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzētos par vainīgiem minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piesprieda viņiem brīvības atņemšanas sodus – attiecīgi apsūdzētajam vīrietim uz trīs gadiem un pieciem mēnešiem un apsūdzētajai sievietei uz trīs gadiem, piemērojot arī papildsodu –  probācijas uzraudzība. Turklāt vīrietis tika saukts pie kriminālatbildības arī par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu bez realizācijas nolūka.

Saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto apsūdzētie realizācijas nolūkā neatļauti iegādājās iepriekš minētās narkotiskās vielas, kuras iepakotas polimēra maisiņos glabāja savā dzīvesvietā Dundagā, Talsu novadā, līdz tās atrada un izņēma Valsts policijas darbinieki.

Prokuratūra norāda, ka minēto narkotisko vielu nelegāla aprite un ļaunprātīga to lietošana apdraud veselību.

Tā kā tiesas piespriestais soda veids un mērs būtiski neatšķiras no tā, kādu tiesu debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs – Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurore –, viņa neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas 10 dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt vai noprotestēt 10 dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ