Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 05/01/2024

Personai par 50 eiro kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai piespriests 7000 eiro naudas sods

Attēls: Personai par 50 eiro kukuļa došanu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai piespriests 7000 eiro naudas sods

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore, sastādot prokurora priekšrakstu par sodu, pabeigusi kriminālprocesu pret kādu Uzbekistānas Republikas pilsoni, kurš apsūdzēts 50 eiro kukuļa došanā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes amatpersonai.

Saskaņā ar apsūdzību persona vadīja kravas automobili un iebrauca Latvijas Republikas muitas kontroles punktā “Terehova”, kur Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes Latgales Muitas kontroles punkta amatpersona uzsāka veikt automašīnas fizisko kontroli, kuras gaitā minētā transportlīdzekļa kabīnē atrada no muitas kontroles noslēptas nedeklarētas 240 cigaretes bez akcīzes markām. Lai  neizņemtu kontroles laikā atrastās cigaretes un par tām netiktu aprēķināti nodokļi, apsūdzētais deva amatpersonai 50 eiro, izsakot frāzes “davai es Jums labāk samaksāšu … nevajag nodokli … ar šo var aiziet tēju padzert”.  Persona tika aizturēta un Jauno gadu sagaidīja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Apsūdzētā persona pilnībā piekrita tai inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu pilnīgi un nožēloja izdarīto.

Izvērtējot kriminālprocesa materiālus un ņemot vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, noziedzīgā nodarījuma raksturu un apsūdzētā personību, konkrēti, ka agrāk nav sodīts ir darbspējīgā vecumā, strādā,  prokurore guvusi pārliecību, ka citi kriminālprocesa pabeigšanas veidi nav tik efektīvi, lai sasniegtu Kriminālprocesa likumā iestrādāto pamatprincipu efektīvu piemērošanu un apsūdzētajam nevajadzētu piemērot bargāko soda veidu – brīvības atņemšanu, taču viņu nevar atstāt nesodītu, līdz ar to, pabeidzot kriminālprocesu, piemēroja prokurora priekšrakstu par sodu.

Ar prokurora priekšrakstu par sodu apsūdzētajam piemērots naudas sods desmit Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 7000 eiro. Prokurores ieskatā  tieši naudas sods pildīs ne tikai sodošo funkciju, bet arī resocializēs apsūdzēto, jo liks viņam pārdomāt to, ka ar kukuļdošanu nav pieļaujams risināt jautājumus par izdarītiem citiem likumpārkāpumiem, bet gan, ka likumpārkāpuma gadījumā sods ir jāizcieš.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ