Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 05/01/2024

Prokurora portrets - Kristaps Radkēvičs, Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors

Attēls: Prokurora portrets - Kristaps Radkēvičs, Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors

2024. gada 2. janvārī ģenerālprokurors Juris Stukāns pieņēma Kristapa Radkēviča prokurora zvērestu, kurš  amata pienākumus pilda Nodokļu un muitas lietu prokuratūrā.

Par sevi prokurors saka: “Esmu neatlaidīgs, nebaidos no izaicinājumiem un sarežģītām situācijām. Katrs jauns pārbaudījums cilvēka dzīvē ir kā cīņa pašam ar sevi, tāpēc uzskatu, ka vissmagākais ir spēt uzvarēt tad, kad gribas atmest ar roku. Vienlaikus ejot uz saviem mērķiem, ir jāturpina nepārtraukti pilnveidot un pieņemt savu būtību, dzīvot saskaņā ar saviem principiem, tos nenodot un nekad neaizmirst, kā arī nezaudēt cilvēcību.”

Kristapa galvenā motivācija kļūt par prokuroru bija saistīta ar vēlmi sniegt devumu sabiedrībai, kā arī veidot ciešāku saikni starp tiesībaizsardzības iestādēm un sabiedrību. Kristaps par profesijas izvēli stāsta: “Jau pamatskolā man bija skaidrs, kādā jomā strādāt un tā es pakāpeniski virzījos uz savu mērķi - gan pilnveidojot savas profesionālās iemaņas praksē prokuratūrā, gan ilgstoši strādājot tiesā.” Viņš atzīst, ka prokuroram ir ļoti nozīmīga loma veidojot sabiedrības izpratni gan par prokuratūras darbu, gan skaidrojot pieņemtos lēmumus, līdz ar to viņa pārliecība ir, ka labs prokurors ir tāds, kurš ne tikai kvalitatīvi pilda savus amata pienākumus, atbildīgi izturas pret sev uzticēto atbildību, bet spēj arī atzīt kļūdas, atvainoties un mācīties no tām.

“Lai arī ceļš pretī prokurora amatam bija sarežģīts un nogurdinošs, tas bija arī interesants un piedzīvojumiem bagāts, tāpat šajā laikā ieguvu daudz vērtīga - gan zinošus un atbalstošus bijušos un esošos kolēģus, gan pieredzi dažādās situācijās,” atzīst K.Radkēvičs.

Par profesijas lielāko izaicinājumu prokurors sauc pieņemto lēmumu pamatošanu un izskaidrošanu tā, lai to saprot jebkurš sabiedrības loceklis, pat, ja pieņemtais lēmums var būt nepopulārs.

Kristapa vaļasprieks ir ziemas peldes: “Tā ir mana adrenalīna injekcija. To faktiski var dēvēt par savu veida meditāciju, kad var atslēgt prātu, atpūsties, vismaz uz laiku atbrīvoties no visām problēmām, kā arī uzņemt jaunu enerģijas devu.”

Tāpat Kristaps izbauda laiku kopā ar tuvajiem, jo tieši ģimenē viņš gūst atbalstu un sapratni. Pozitīvas emocijas prokuroram sniedz arī ceļošana, kas dod svaigu skatījumu uz dzīvi.

 

Atpakaļ