Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 15/01/2024

Tiesa skatīs krimināllietu par lielā apmērā izdarītu tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu

Attēls: Tiesa skatīs krimināllietu par lielā apmērā izdarītu tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā viena persona apsūdzēta par tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu lielā apmērā, savukārt otra apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta par tabakas izstrādājumu lielā apmērā nelikumīgas pārvietošanas organizēšanu.

Saskaņā ar pirmstiesas procesā iegūtajiem pierādījumiem un apsūdzībā norādīto apsūdzētās personas savstarpēji vienojās par tabakas izstrādājumu bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām nelikumīgu pārvietošanu.

Īstenojot noziedzīgo nodomu, apsūdzētie ieguva jūras konteineru, kurā tika iekrautas 9 miljoni “American Legend” markas cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes konteinerā tika maskētas kā kastes ar keramikas izstrādājumiem, tādējādi tika radīts priekšstats par pārvadājamās kravas legālo saturu un atbilstību kravas pavaddokumentiem.

Viens no apsūdzētajiem, apzinoties, ka viņa rīcībā esošajā pārvadāmajā jūras konteinerā atrodas tabakas izstrādājumi, ar transportlīdzekli MAN un puspiekabi Fliegl, devās uz Babītes pagastu, līdz viņu aizturēja Valsts policijas darbinieki.

Ar veiktajām noziedzīgajām darbībām apsūdzētie radīja valstij mantisko kaitējumu ne mazāk kā 780 435 eiro.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra informē, ka 2023. gadā par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu, uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja tā izdarīta lielā apmērā (Krimināllikuma 221. panta trešā daļa) tiesai nosūtītas 82 krimināllietas pret 105 personām.

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ