Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 15/01/2024

Tiesās personu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā

Attēls: Tiesās personu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā

Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēta persona par to, ka  izvairījās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ar ko nodarīja zaudējumus valstij 565 508,61 eiro apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību persona, būdama SIA amatpersona – vienīgais valdes loceklis un faktiskais vienīgais uzņēmuma saimnieciski finansiālās darbības veicējs –, ar grāmatvedes starpniecību aprēķināja un norādīja valsts budžetā maksājamo nodokļu kopsummu, no kuras valsts budžetā samaksāja tikai nelielu daļu. Neskatoties uz to, ka SIA rīcībā bija pietiekami naudas līdzekļi, kurus bija iespējams novirzīt nodokļu nomaksai, apsūdzētais savlaicīgi un pilnā apmērā to neveica, tādējādi izveidojot nodokļu parādus lielā apmērā. Naudas līdzekļus, kurus varēja novirzīt pilnīgai nodokļu nomaksai, apsūdzētais izvēlējās izlietot citiem mērķiem, tādējādi apzināti izvairoties no nodokļu nomaksas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas tiesai.

Prokuratūra vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka nodokļu nomaksai ir obligāts raksturs, proti, iestājoties aprēķināto nodokļu nomaksas termiņam, nodokļu maksātājam ir pienākums samaksāt aprēķinātos nodokļus un nodevas pilnā apmērā, turklāt nodokļu nomaksai ir prioritāra nozīme.

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ