Latvijas Republikas prokuratūra

Teksta izmērs

  • 100%
  • 150%
  • 200%

Kontrasts

Aktualitātes

Publicēts 23/04/2024

Tiesās vīrieti, kurš mēģināja izkrāpt personas finanšu līdzekļus, maldinot viņu par sakariem tiesībaizsardzības iestādēs

Attēls: Tiesās vīrieti, kurš mēģināja izkrāpt personas finanšu līdzekļus, maldinot viņu par sakariem tiesībaizsardzības iestādēs

Noziedzīgu  nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore Rīgas pilsētas tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par svešas mantas iegūšanu ar viltu (krāpšanu).

Atbilstoši apsūdzībai vīrietis, mantkārīgu motīvu vadīts, ar viltu pārliecināja kādu personu pārskaitīt naudu uz apsūdzētā bankas kontu. Apsūdzētais izmantoja starp viņiem pastāvošās darījuma attiecības un sniedza personai nepatiesas ziņas par to, ka Valsts ieņēmumu dienests ir ieturējis apsūdzētā naudas līdzekļus par pārskaitījumu, kas saistīts ar viņa sniegtajiem juridiskajiem pakalpojumiem šai personai. Tādā veidā apsūdzētais no cietušā izkrāpa 2000 eiro.

Turklāt apsūdzētais radīja maldīgu priekšstatu personai, ka nepieciešams dot kukuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonai, lai tā neuzsāktu kriminālprocesu pret šo personu. Apsūdzētais maldināja personu par to, ka KNAB ir uzsākta pārbaude par tiesas ietekmēšanu lēmuma pieņemšanā. Apsūdzētais pieprasīja personai naudas līdzekļus, lai tālāk tos nodotu KNAB amatpersonai par uzsāktās pārbaudes izbeigšanu. Persona piedāvājumam nepiekrita un vērsās KNAB.

Kā iepriekš norādīja KNAB, tad apsūdzētais nav un nekad nav bijis saistīts ar KNAB nodarbinātajām amatpersonām.

Apsūdzētais jau iepriekš vairākkārt ir tiesāts par dažāda mantiska rakstura noziedzīgajiem nodarījumiem. 

Prokuratūra rosina ikvienu personu, no kuras tiek pieprasīts, izspiests vai ticis pieņemts kukulis, par šāda veida valsts amatpersonu darbībām nekavējoties ziņot tiesībaizsardzības iestādēm, primāri Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vai Iekšējās drošības birojam, kas specializējas šāda veida noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Cīņa pret kukuļņēmējiem ir uzskatāma par principiālu cīņu, lai parādītu valsts nulles toleranci pret negodprātīgām amatpersonām un aktīvu rīcību šādu gadījumu izskaušanai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

 

Aiga Eiduka
Latvijas Republikas prokuratūras
preses sekretāre
Tālrunis: 67044444, 27044444
e-pasts: Aiga.Eiduka@lrp.gov.lv

Atpakaļ